Rusya’nın en önemli turizm fuarı olan 19'uncu Uluslararası MITT Moskova Turizm Fuarı başladı. Moskova'daki yoğun kar yağışına rağmen Rusların fuara ilgisinin son derece yoğun olması turizmcileri memnun etti. Dünya turizminin nabzının attığı MITT Moskova'da, Alanya'nın 65 metrekare büyüklüğündeki standı fuarın gözdesi oldu. 24 Mart'a kadar sürecek fuarın ilk gününde Alanya standında uzun kuyruklar oluştu. Alanya standının ziyaretçileri arasında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de yer aldı.

ARICI: RUSYA'DA YÜZDE 12 ARTIŞ BEKLİYORUZ

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, 2011'de 11 milyon olan turist sayısını bu yıl 13- 14 milyona yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Arıcı, Antalya'ya geçen yıl 3.5 milyon Rus turist geldiğini, Türkiye'ye gelen Rus turistlerin yüzde 80'inin tercihinin Antalya olduğuna dikkati çekti. Arıcı, "Bu yıl Rus turist sayısında da yüzde 12 artış bekliyoruz. Antalya'yı deniz, kum ve güneşin yanında kültürel yönden de turizme hazırlıyoruz. Burada yılda 400-500 bin turistin ziyaret ettiği Antalya'daki Noel Baba Kilisesi'ni de tanıtıyoruz. Alanya'da 6 yeni bölgeyi golf sahaları yapılması için turizm alanı ilan ettik. Yatırımlar arttıkça turist sayısının da artacağına inanıyorum" diye konuştu.

ALTIPARMAK: RUSYA'DA DÜŞÜŞ VAR AMA TREND DEĞİL

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise bu yıl MITT Moskova'daki Türkiye ve turistik destinasyon standlarının oldukça güzel olduğunu belirtti. Altıparmak, "Alanya standının önünde çok uzun bir kuyruk var. Hem bilgi almak, hem eşantiyonlardan almak için Ruslar sıraya girmiş. Diğer stantlarımız da güzel" dedi.

Geçen yıl yakalanan rakamların üzerine çıkmayı ümit ettiklerini kaydeden Altıparmak şöyle konuştu:

"2012'nin ilk aylarında Rus pazarında maalesef geçen seneye göre çok az bir düşüş var. Ama düşüşün genel bir trend olduğunu düşünmüyorum. Uzun vadede bu açığı kapatacağımızı ve artıya geçeceğimizi ümit ediyorum. İnşallah bakanlığımızın bu özel tanıtımıyla geçen seneki rakamdan daha iyi bir rakama ulaşacağız. Geçen sene Arap Baharı denilen hadiseden dolayı turistlerden yoğun bir talep vardı. O nedenle 2012'yi 2010'a göre değerlendirmemiz gerekecek. Dünya dinamiklerinin de mutlaka etkisi vardır. Her ülkenin farklı yaklaşımı var. Bazı ülkelerde yüzde 70- 80 artımız var. Rusya'da ise yılın ilk aylarında yüzde 7- 8 gibi bir düşüş var. Rusya, Almanya, Hollanda ve İngiltere gibi temel pazarlardan gelen turist sayısı yüksek olduğu için oralardaki yüzde 1'lik fire bile çok önemlidir. Tabii Rusya’daki yüzde 7- 8'lik düşüşü de önemsiyoruz. Onun için hepimiz buradayız."