Bu yıl 6'ncı düzenlenen Dünya Moğol Kongresi, AKKM'de başladı. Açılışta konuşan Moğolistan Kurucu Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, tarihi bir geçmişe sahip Bursa'da bu organizasyonun gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden kongreyi takip etmek için Bursa'ya geldiklerini ifade eden Ochirbat, burada işbirliği ve ilişkileri geliştirmeyi arzuladıklarını kaydetti. Dünyanın çeşitli yerlerinde Moğol diasporasının bulunduğunu ve kongrenin bitimiyle önemli sonuçların ortaya çıkacağını söyleyen Ochirbat, "Dünyanın farklı ülkelerindeki Moğolistan diasporasını çok önemsiyoruz ve onlarla işbirliğimizi arttırmaya çalışıyoruz. Bu kongrenin yapılmasının temel amaçlarından biri de bu. Bu kongre belli sonuçlar verecek ve bu sonuçlar sayesinde bütün dünyada yaşayan Moğollar'ın daha yakın işbirliğine yardım edecektir" diye konuştu.

Türkiye ile Moğolistan arasında tarihi bağların da bulunduğuna dikkat çeken Ochirbat, Orhun Bulguları'nın Türkiye ile Moğol halkının aynı köklere ve geçmişe sahip olduğunun önemli göstergelerinden birisi olduğunun altını çizdi.

KALBİ YAKIN ÜLKEYİZ

Moğolistan Meclis Başkanı Agipar Bakei, aynı ecdadı, geçmiş ve kültürü paylaştıklarını belirterek, iki ülke arasında işbirliğini artacağını kaydetti. Moğolistan ve Türkiye arasında 6 bin kilometrelik mesafe bulunduğuna işaret eden Bakei, "Ülkeler arasında mesafeler var fakat biz kalbi yakın ülkeleriz. Türk arkeolojik bulgular Moğolistan'da bulunuyor. İki ülke arasında ekonomik, eğitimi ve diğer alanlarda işbirliği bulunuyor. Bu işbirliği çalışmalarının artarak devam edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

"İŞBİRLİKLERİNİ GÜÇLENDİRMELİYİZ"

Dünya Moğol Kongresi Başkanı TS. Gombosuren ise Bursa'da sıcak şekilde karşılandıklarını belirterek, öncelikli hedeflerinin ticaret hacminin geliştirilmesi olduğunu kaydetti. Daha önce Dışişleri Bakanlığı görevi de yürüttüğünü söyleyen Gombosuren, ikili ilişkilerin gelişmesi için ilk adımları attıklarını kaydetti. Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 37 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Gombosuren, bu oranın arttırılması için çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) önemli çalışmalar yürüttüğüne de işaret eden Gombosuren, 8'inci asırdan kalan Orhun Kitabeleri'nin çıkarılması için çalışma başlattığını ve yaklaşık 27 milyon dolar kaynak harcandığını açıkladı. Gombosuren, TİKA'nın çalışması ile bu tarihi eserlerin koruma altına alındığına ve başka tarihi eserlerin de burada ortaya çıktığını dile getirdi.

"MOĞOLİSTAN İLE TİCARET HACMİMİZ BURSA'NIN GÜNLÜK İHRACATI KADAR"

Kongrede konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, doğu bloğunun ve onun temsil ettiği değerlerin 1980'lerin sonunda çökmesiyle dünyanın küresel köy haline geldiğine söyledi. İletişimin ilerlediğini ve üretilen mal ve hizmetin dünyanın dört bir yanına servis edildiğine işaret eden Sönmez, böyle bir dünyada kimsenin kendi zengin veya fakir olma lüksü olmadığını dile getirdi. Çin'in bu süreçte büyük bir değişimle dünyanın ikinci ekonomik gücü haline geldiğini söyleyen Sönmez, "Hemen yanı başındaki Moğolistan'ın bundan olumlu etkilenmemesi mümkün değil. Moğolistan Avrasya'nın büyüme potansiyeli ülkelerinden biri. Bursa Türkiye'nin 4'üncü, ihracatta ise ikinci büyük şehri. Bursa'nın tek başına ihracatı 10 milyar doları buluyor. Türkiye ile Moğolistan arasındaki ticaret hacmi ise 37 milyon dolar. İki ülke arasındaki yıllık toplam ticaret hacmi, neredeyse Bursa'nın bir günlük ihracatı kadar" diye konuştu.

"MOĞOLİSTAN'DA ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR"

Bursa'nın ihracatının 4'te 3'ünü Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğine işaret eden Sönmez, Avrupa'daki ekonomik durgunluğun alternatif pazarlara yönelmeleri gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Moğolistan gibi yeni ülkelerle işbirliği yapmanın önemini vurgulayan Sönmez, "Moğolistan'ın madencilik, tarım, ulaştırma, iletişim ve tekstil gibi birçok alanda önemli fırsatlar barındırıyor. Birbirimizi iyi anlarsak buradaki işbirliklerini tamamlarız" dedi.

Konuşmaların ardından Çetin Yıldırım'a Bursa Fahri Konsolosluk beratı verildi.