Hatay'da bir tırın içinde silah ve mühimmat bulunmasına ilişkin Valisi Celalettin Lekesiz'in talimat yazısından sonra bu kez Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olay yeri görgü ve tespit tutanağı ortaya çıktı. Tutanakta, araç içerisindeki şahıslar kendilerini MİT personeli olarak tanıtırken, araç içerisinde bulunan malzemelerin ise devlet sırrı olduğunu belirtiyor. 


Suriye'ye insani yardım taşıdığı öne sürülen ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde durdurulan TIR'da çok sayıda silah ve mühimmatın bulunması gündemdeki yerini koruyor. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in talimat yazısı ardından Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olay yeri görgü ve tespit tutanağı da ortaya çıktı. 

Tutanakta, olay yeri başlangıcı gelişmelere yer verildi. Olay yeri görgü ve tespit tutanağında, araç içerisindeki şahıslar kendilerini MİT personeli olarak tanıtıyor ve araç içerisinde bulunan malzemelerin de devlet sırrı niteliğinde olduğu belirtiyor. MİT görevlileri, araçta arama yapılamayacağı yönünde beyanat verirken, tutanakta, araç içerisindeki malzemelerin devlet sırrına haiz malzemeler olduğu yazılması dikkat çekti. 

TIR ile ilgili Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in Kırıkhan Kaymakamlığı ve Hatay İl Jandarma Komutanlığı'na gönderilen yazının yer aldığı belgede ise "MİT'e bağlı görev yapan personel ile araçlarının Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığınca alıkonulduğu anlaşılmaktadır" ifadeleri yer aldı. Lekesiz, "Bahsi geçen görevlilerin bağlı oldukları 2937 Sayılı Kanun'a göre personelin özel statüleri ve doğrudan Başbakanlık Makamı'na bağlı olarak çalışmaları dolayısıyla usulüne uyulmaksızın alıkonulmaları cezai sonuç doğuracağından, ilgililerin kimliklerinin belirlenip serbest bırakılmalarını önemle rica ederim" diyerek alıkonulanların serbest bırakılmasını istemişti. 



Reyhanlı’dan itibaren TIR’ı takip edip Kırıkhan’da durduran polislerinse görevden alındığı öğrenildi. Ardından da Terör ve Organize Şube’den görevli şube müdür yardımcıları ve bazı amirlerin de görev yerleri değiştirildi.

7 Kasım 2013’de yine Adana’da bir ihbar üzerine durdurulan TIR’da çok sayıda roket başlığı ve cephane bulunmuştu.

Türkiye tarafından Suriye gönderilen silah ve cephane Suriye muhalefetinin yanısıra El Kaide’ye bağlı çeteler tarafından da kullanılıyor.

İKİ GÜN ÖNCE ÇALINAN SİLAHLAR

Bu olaydan iki gün önce, Sarsılmaz Silah Sanayi şirketinin Ankara'da bulunan bölge müdürlüğü ve satış ofisinde iki gün süren planlı bir soygun gerçekleşti, yaklaşık 200 silah çalındı.

Profesyonelce yapılan soygun ile ilgili kafalarda birçok soru işareti kalmıştı. 2 günlük bir planla yapılan soygun sırasında güvenlik kameraları önceden devre dışı bırakıldı, kasalar patlatıldı ve satış reyonundaki yaklaşık 200 silah alındı.

İnsan düşünmeden edemiyor. O tırın bu silahlarla bir ilişkisi var mıydı?