Osmanlı Dönemi'nde misk, amber ve gül esansı karıştırılarak hamur kıvamına getirilen sabunların meyve boyutlarında şekillendirilmesi ve boyanmasıyla imal edilen 500 yıllık hediyelik eşya 'mis sabunu', Edirne'de kadınların geçim kaynağı haline geldi. Padişahların, yabancı devlet adamlarına hediye olarak gönderdiği, genç kızların çeyizlerinde yer alan meyve şeklindeki hoş kokulu sabunların imalatı, Edirne Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan kursta kadınlara öğretiliyor.

Kursların 12 yıldan bu yana devam ettiğini belirten usta öğretici Sibel Zaralı, kurslar aracılığıyla geleneğin tekrar canlandığını söyledi. Her türlü meyvenin sabununu yapabildiklerini ifade eden Zaralı, "Banyolarımızda kullandığımız kalıp sabunu rendeliyoruz. Rendelenmiş sabunlara gıda boyası ekleyip yoğuruyoruz. Hamur haline gelen karışıma istenilen meyvenin şekli veriliyor. Şekillendirilen sabunlar 2 hafta kurutulduktan sonra gıda boyasıyla boyanıyor ve cilalanıp hazır hale getiriliyor. Kaliteli malzeme kullanılarak yapılan mis sabunu, kokusunu ve rengini uzun yıllar koruyor. Kadınlar üretip satış yapabiliyor. Ürettiği sabunları satıp aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen kadınlar da var" dedi.

Mis sabunu kursuna 4 aydır geldiğini söyleyen ev hanımı 30 yaşındaki Özlem Uluşan, hobi amacıyla katıldığı kursun eğlenceli olduğunu, kursu tamamladıktan sonra öğretici olmak istediğini belirtti. Kursiyerlerden 37 yaşındaki Fatma Erkaraman ise "Çevremde bu işi yapıp para kazananları gördüm. Öğrenirsem ben de para kazanmak istiyorum" diye konuştu.



GB(LK/CK)