Bodrum'un Mumcular Beldesi'ndeki Belediye Düğün Salonu'nda dün düzenlenen toplantıda Voyvoda Hacı Hüseyin Ağa'nın torunları bir araya geldi. Barın Emlakçılık Gayrimenkül yöneticisi Tuncer Rıfat Barın'ın başkanlığında düzenlenen toplantıya, Avukat Nurcan Akça, harita mühendisleri ve Voyvoda Hacı Hüseyin Ağa’nın İzmir, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bolu, Bursa, Aydın, Denizli ile İngiltere ve Almanya’da yaşayan çok sayıda torunu katıldı. Rıfat Barın, 1 yıl içinde yapılan araştırmalardan sonra 400 kadar mirasçı saptandığını belirterek, "Verasetlerin çıkmasıyla arazilerin varisleri de kesinleşti. Asıl mirasçı sayısı 500'ün üzerinde. Davayı yakından takip etmek için mirasçılardan 6 kişi seçerek komisyon oluşturduk. Mirasla ilgili veraset ilamları çıktı. Uzun ve karmaşık bir süreç bizi bekliyor" dedi. Barın, Güvercinlik ve Sazköy sınırları içerisindeki arazi üzerinde şu ana kadar, 176 kişiye ait ev ve işletme bulunduğunu tespit ettiklerini, hukuki süreci de başlattıklarını belirtti.

Yıllardan bu yana zeytinini topladığı arazisinin tapusu olmadığını belirten evli ve 3 çocuk babası 59 yaşındaki Hüseyin Tan, şöyle konuştu:

"Hacı Hüseyin Ağa'nın akrabasıyım. Benim de mirasta hakkım olduğunu söylediler, akrabalarımızla buraya geldik. Babamdan dedemden buraların atalarımıza ait olduğunu biliyoruz ancak, bugüne kadar tapu yüzü görmediğimiz için arsalarımızı satıp veya üzerine ev gibi menkuller yapamıyorduk. Bu girişimle yıllardır hayalini kurduğumuz tapularımıza kavuşacağız, bazı arsalar muhtar senedi ile satılmıştı."

Avukat Nurcan Akça ise Osmanlı döneminden kalan tapu kayıtlarına göre, mirasçıların tespitinin yapıldığını 30'u Avrupa'da yaşayan 500’ü aşkın mirasçıya konu ile ilgili tebligat gönderildiğini ifade edip, “Bu araziler zaten mirasçılar tarafından kullanılıyor, ancak tapuları yok, biz Osmanlı dönemi belgelerini gün ışığına çıkartarak tapu tescili yapıp hak sahiplerine vereceğiz. Yaklaşık 550 ortak ve en az 3 bin pay var, biraz zaman alacak bir mücadele ama imkansız olan bir durum yok, yılların biriken ihmali nedeniyle bugüne gelinmiş" dedi.



YA(İÖ/İD)