Karabağlar'ın Bozyaka Semti'nde geçen hafta pazartesi günü saat 22.30 sıralarında 5713 Sokakta meydana gelen olayda, 6 yaşındaki Umut Ceylan, akşam da annesi ve ablasıyla oynamak için General Asım Gündüz Parkı’na gitti. Parkta kaydırakta oynadığı sırada Umut, bir magandanın açtığı ateş sonrasında sırtına isabet eden kurşunla hayatını kaybetti. Olayın ardından anne Gülhan Ceylan ve baba Ufuk Ceylan’ın magandanın bulunmasına yönelik çağrıları sonrasında küçük Umut, bireysel silahsızlanmanın simgelerinden oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in de ziyaret ederek silahsızlanma için yasa teklifinde bulanacakları sözünü verdiği ailenin son ziyaretçisi ise Foça’da 2003 yılında maganda kurbanı olan 2.5 yaşındaki Ali Stair Grimason’un dedesi Tuncer Eşsizhan, eşi Gülay Eşsizhan ve kızı Özge Eşsizhan oldu.

GERÇEK, MİKROSKOBİK İNCELEMEDE ÇIKTI

Bu sırada olayın hemen ardından, Asayiş Şube Müdürlüğü, Olay yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, olay yerinden başlamak üzere ayrıntılı araştırma yaptı. Binlerce kişiyle yapılan görüşmelerde minik Umut’u öldüren magandaya ait bir ipucu, iz arandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’ndan gelen özel ekiple İzmir polisin yaptığı koordineli çalışmada da merminin 68 bin 100 ayrı açıdan gelmiş olabileceği saptandı.

Tüm çalışmaların yanı sıra Kriminal laboratuarında da eldeki tek delil olan ve talihsiz Umut’un bedeninden çıkartılan mermi çekirdeği incelemeye alındı. Polisin gerek ruhsatlı tabancalar ve gerekse kontrolleri sırasında ele geçirdiği rahsatsız tabancalarla mermi çekirdeğinin uyuşmaması üzerine, kriminal laboratuarında ayrıntılı bir kez daha inceleme yapıldı. Tabancalar konusunda uzman polislerin yaptığı mikroskobik incelemede, önemli bir ayrıntı saptandı. Umut’u öldüren mermi çekirdeği üzerdindeki liv ve set izleri, magandanın kullandığı tabancanın kişiye özel yapılmış el emeğiyle üretilmiş tabanca olduğunu ortaya çıkardı.

O NAMLUYU YAPAN USTA BİLE ARAŞTIRILACAK

Fabrikasyon tabancaların izlerinin tek tip ve standart olduğu, el yapımı olan tabancaların namlularındaki izlerin ise o namluyu yapan ustaya göre farklılıklar gösterdiği öğrenildi. Sahadaki araştırmasına aralıksız sürdüren polisin bir yandan da yeni rotası, bu silahların üretildiği atölyeler ile bu silahları alabilecek yüksek ekonomik güçteki kişiler oldu. Bu atölyelerde ürütelen silahların satıldığı kişilerin de tespit edilerek araştırma yapılabileceği bildirildi. Ayrıca, bu görüşmeler sırasında o namluyu yapan ustaya bile ulaşılmaya çalışılarak bilgisine başvurulacağı öğrenildi.



TY(İÖ/SS)