Turizmci 38 yaşındaki Murat Karabudak ile spor hocası 35 yaşındaki Ekaterina Karabudak'ın çocukları Timur Karabudak'a, 1 yaşında Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde yapılan kontrollerinde kan kanserinin (lösemi) bir türü olan Akut Myeloid Lösemi (AML) teşhisi konuldu. Minik Timur, ilk teşhisin ardından AÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Onkoloji ve Hematoloji Servisi'nde 4 ay tedavi gördükten sonra taburcu oldu.

6 AY ÖNCE HASTALIK TEKRARLADI

Yaklaşık 1.5 yıl kontrol altında tutularak sağlıklı şekilde yaşamını sürdüren 3.5 yaşındaki Timur'un yaklaşık 6 ay önce yapılan son kemik iliği testinde, hastalığının tekrarladığı belirlendi. Bunun üzerine Timur kemoterapi tedavisi görmeye başladı. Doktorları Timur'un kesinlikle ilik ya da kordon kanı nakli olması gerektiğini belirtirken, aile yurt içi ve yurt dışındaki kordon kanı bankalarına acil kodu ile istem yazıları gönderdi.

Minik Timur'un beklediği müjdeli haber, iki gün önce Çek Cumhuriyeti'nden geldi. Aileye mutlu haberi Timur'un tedavisini sürdüren AÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Alphan Küpesiz verdi. Timur'a 6'da 5 uyumlu olduğu tespit edilen kordon kanının bu hafta içerisinde AÜ Hastanesi'ne ulaşmasının ardından herhangi bir sorun çıkmaması halinde naklin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

6 AYDIR ARAŞTIRMA YAPIYORDUK

Kordon kanının bulunmasıyla büyük bir sevinç yaşayan anne Ekaterina Karabudak, "Timur'un nakil olması gerekiyor. Çek Cumhuriyeti'nden kordon kanı bulunduğu söylendi. İnşallah iyi olur. Doktorlar bu hafta içerisinde, olmazsa önümüzdeki ayın başında naklin gerçekleştirileceğini bildirdi. Yaklaşık 6 aydır yurt içi ve yurt dışından ilik ya da kordon kanı araştırması yapıyorduk. Çek Cumhuriyeti'nden bulunan kordon kanının Timur'un kilosundan dolayı uygun olduğu, ancak belli bir riskin de bulunduğu söylendi. İnşallah iyi olur" dedi.

SAĞLIĞINA KAVUŞMASINI BEKLİYORUZ

Baba Murat Karabudak ise sevinçli olduklarını kaydederek, "Yurt dışından 6'da 5 uyumlu kordon kanı bulundu. Tabi ki mutluyuz. Oğlumuzun bir an önce sağlığına kavuşmasını istiyoruz. Bu daha uzun bir süreç ama başaracağımıza inanıyorum" diye konuştu.

AML NEDİR?

Kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türü olan kan kanserinin (lösemi) akut ve kronik olmak üzere iki türü bulunuyor. Kronik lösemi Kronik Lenfoid Lösemi (KLL) ve Kronik Myeloid Lösemi olarak (KML); Akut lösemi ise Akut Lenfoid Lösemi (ALL) ve Akut Myeloid Lösemi (AML) olarak ikiye ayrılıyor. AML de, myeloblast adı verilen kırmızı kan hücresi üretiminde azalma sonucu ortaya çıkan bir tür olarak biliniyor.

KORDON KANI NEDİR?

Anne karnında bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişi plasenta tarafından sağlanır. Bebek göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Doğum sürecinin tamamlanmasından kısa süre sonra plasenta görevini tamamlayarak rahim dışına atılır. Kordon kanı olarak isimlendirilen kan, bebeğin doğumundan sonra göbek kordonu içinde kalan kandır. Yakın bir zamana kadar, kordon kanı; plasenta ve göbek kordonu ile atılıyordu. Ancak son gelişmelerle kordon kanının çeşitli hastalıkların tedavisi açısından önemi anlaşıldı ve Türkiye'de de 2005 yılından beri özel yöntemlerle toplanıp saklanmaya başlandı.