Yaklaşık 10 bin üyesi olan Kariyer Topluluğu Başkanı ve Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği 3'üncü sınıf öğrencisi Gamze Tamas, 24 kişilik öğrenci grubu ile birlikte Yakutiye İlçesi'ne bağlı Halitpaşa İlköğretim Okulu'na gitti. Üniversiteli gençler, kendilerini okulun bahçesinde karşılayan öğrencileri hemen bedenleri ile çizdikleri kalp şeklinin içine alıp onları ne kadar çok sevdiklerini göstererek kitap, şeker ve çikolata verdi. Öğrencilere eşlik eden Kariyer Topluluğu Akademik Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr Halim Ulaş da öğrencilere hazırladığı 'Konuşan Kitaplık Projesi'ni tanıttı.

Konuşan kitaplığın, Atatürk Üniversitesi bilimsel araştırmalar kapsamında yapılan bir proje olduğunu anlatan Yrd.Doç.Dr. Halim Ulaş, bunun yapımında büyük emekleri geçen Kariyer Topluluğu öğrencilerine teşekkür etti. Konuşan kitaplığın bir kaç açıdan ilk olma özelliğini taşıdığını bildiren Yrd.Doç.Dr. Ulaş, şunları söyledi:

"Şifresiz olan konuşan kitaplığa, dileyen herkes üye olmadan ve ücret ödemeden 'www.konusankitaplik.org' internet sitesiden ulaşabilir. Bu sitede çocuklar istediği hikayeyi sesli olarak dinleyebiliyor. Kitaplıkta öğrenciler, konuya, okuma hızına, yaşa göre kitap seçebiliyor. Okuma hızına göre de bunlar yavaş, hızlı, normal olarak ayırdık. Ülkemizde okuma oranında ciddi bir problem var. Bundan birkaç yıl önce Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa hanım 'Türkiye okuyor' kampanyası başlatmıştı. Bundan güzel neticeler alındı. Fakat biz şunu biliyoruz ki, sosyal hayatta dolduramadığımız her boşluk olumsuzluk olarak bize döner. Bu açıdan öğrencilerin ulaşamadığı kitaplıklar, kütüphaneler var. Fakat biz internet yoluyla öğrencilere kütüphaneyi ayaklarına getirmiş oluyoruz. Bu anlamda da Halit Paşa İlköğretim Okulu bize kapılarını açtı. Güzel bir etkinlik oldu. İlk defa uygulamayı da burada yaptık. Umuyoruz ki Türkiye'nin her yerinde uygulamalar devam eder. Özellikle Atatürk Üniveristesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği'nden mezun ve şu an öğretmen olarak görev yapan öğrencilerimizin bir çoğu da görev yaptıkları köy ve ilçede konuşan kitaplığı kullanıyor. Bu anlamda bize çok güzel geri dönüşler var. Site istatistiklerine baktığımız zaman da günde yaklaşık 2-3 bin tekil ziyaretçisi var. Bu fevkalade güzel bir durum. Gelen talepler üzerinde yetişkinler kitaplığı oluşturuyoruz."

Konuşan kitaplıktaki bazı hikayelerin seslendirmesini yapan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 4'üncü sınıf öğrencisi Fatma Gerez de, ilköğretim öğrencilerine yönelik seslendirmelerin yüzde 70'inin bittiğini, yetişkinlere yönelik seslendirmelerin ise devam ediğini vurguladı.

Kariyer Topluluğu Başkanı Gamze Tamas, amaçlarının öğrencileri en iyi dost olan kitapla buluşturmak olduğunu söyledi.



Tİ(KS/İD)