Olay, merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı Levent Mahallesi'nde 29 Mayıs 2006'da meydana geldi. 19 Mayıs Mahallesi'nde oturan 31 yaşındaki Zeynep Özel, çocukları Mehmet Faruk ile 6 yaşındaki Furkan Özel'in uyuduğu bir sırada Yeşilbağlar Mahallesi'ndeki hasta annesini ziyarete gitti. Anneleri evden ayrıldıktan bir süre sonra uyanan iki kardeş, evlerinin yakınındaki Levent Mahallesi 1 Sokak'tan geçen sulama kanalının kenarına gitti. Burada arkadaşlarıyla oynayan kardeşlerden Mehmet Faruk Özel, dengesini kaybedip, sulama kanalı yanında bulunan ve yağmur sularının tahliyesi amacıyla açılan drenaj kanalına düştü. 2 metre derinlikte atık su bulunan kanalda boğulan Mehmet Faruk'un cesedi çevredekilerce çıkarıldı.

Seyyar tezgahta simit satan baba 39 yaşındaki Mehmet Özel, sorumlular hakkında şikayetçi oldu.

SUÇLU KİM?

Cumhuriyet savcısı, bilirkişi raporunda, olayla ilgili ASKİ Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğu bulunduğunu bildirilince, dönemin ASKİ Genel Müdürü Bayram Merdan, Müdür Yardımcısı Abdulkadir Küreksiz, ASKİ Altyapı Bakım Onarım Şefi Samih Kürce ile ASKİ Altyapı Bakım Onarım Kontrolörü Bilal Çeribaş hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan dava açtı. 2 ile 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklar suçlamayı kabul etmedi. Tutuksuz sanıklardan Bayram Merdan, suçun meydana geldiği yerin DSİ'nin sorumluluğunda olduğunu ileri sürdü. Sanık Abdulkadir Küreksiz de suç yerinin DSİ'nin sorumluluğunda olduğunu belirterek, "Yüreğir Belediyesi, buraya olaydan bir süre sonra park yaptı. Buranın ASKİ ile bir ilgisi yoktur" dedi. Diğer sanıklar da bölgenin DSİ'nin sorumluluğunda olduğunu ileri sürerek suçlamayı kabul etmedi.

Mahkemenin talebi üzerine Adana Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevapta, "Suçun meydana geldiği yer ASKİ'nin yetki ve sorumluluk alanında olmayın DSİ'nin sorumluluk alanı içindedir" denildi.

Çevre Orman Bakanlığı DSİ 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nün verdiği cevapta ise "Boğulma olayının meydana geldiği yer, belediyeler tarafından imara açılarak tamamen yerleşime dönüşmüş ve sulama şebekesi dışında kalmış olup, DSİ'nin bu yerle bir ilgisi bulunmamaktadır" denildi.

Mahkeme hakimi, olay yerinin suç tarihi itibariyle ASKİ'nin mi yoksa DSİ'nin mi sorumluluğunda olduğunun belirlenmesi için bölgenin sorumluluğuyla ilgili ASKİ ve DSİ'den verilen cevapların da eklenerek Adana Valiliği'ne müzekkere yazılmasına karar vererek davayı erteledi.



MKA(OA/CK)