Ordu'da Berk bebeğe, 5 aylıkken 'Multikistik displastik' (anne hamileyken çocuğun anne karnında susuz kalması- Çocuk büyüdükçe böbrek yetmezliği artar ve böbrekler küçülmeye başlar) tanısı konuldu. Böbreklerinden biri normalden çok küçük olan ve çok sayıda kist olduğu görülen Berk bebeği yaşatabilmek için her ikisi de 30 yaşında olan anne ve babası, seferber oldu.

1 yaşına kadar ilaç tedavisi gören ve böylece diyalize bağlı yaşaması engellenen Berk bebek için Samsun'daki doktorları böbrek nakli önerdi. Aile içinde verilen karardan sonra Erdem ve Ümit Baş çifti, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne başvurdu. Anne Ümit Baş, böbreklerinden birini Berk'e vermeye karar verdi. Yapılan testlerin ardından minik Berk'in, nakil için gerekli olan 8 kilonun altında olduğu belirlendi. Baş çifti aradan geçen 1 ayda, minik Berk'in ağırlığının 8 kiloya ulaşmasını sağladı. Ancak, anne Ümit Baş'ın böbreğinin çok damarlı olduğu ve minik Berk'e naklinin risk taşıyacağı haberi, anne ve babayı şoke etti. Kısa sürede toparlanan baba Erdem Baş, Berk'e kendi böbreğini vermek istediğini doktorlara söyledi. Yapılan tetkiklerde Baba Erdem Baş'ın böbreğini vermesinde sakınca olmadığı anlaşıldı.

NAKİL GERÇEKLEŞTİ

Berk'in ameliyata hazır hale gelmesinden sonra, bugün Akdeniz Üniversitesi Tuncer Karpuzoğlu Organ nakli Enstitüsü'nde nakil ameliyatı yapıldı. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığındaki bir ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla, baba Erdem Baş'tan alınan böbrek, Berk'e nakledildi. Ameliyattan çıkan baba ve oğlunun sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

BAŞ AİLESİNİN EN MUTLU GÜNÜ

Anne Ümit Baş çocuğunu 1 yaşına getirinceye kadar birçok sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Eşim Erdem'in böbreği yavrumuza hayat verdi. İnşallah Berk sağlığına kavuşacak. Mutlu bir şekilde evimize döneceğiz" dedi.