Bodrum’un Yalıkavak Beldesi'nde yaklaşık 20 yıldır mini denizaltı ve robot üreten SUTA'yı Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Mühendislik Bölümü'nün 20 öğrencisi, Bölüm Başkanı Prof. Dr Ali Türker'le birlikte ziyaret etti. SUTA Başkanı Erkan Ayral'ın enstitüde üretilen ve tamamı Türk malı olan mini denizaltı ve 500 metreye kadar inebilen robotlar üzerinde verdiği bilgiyi öğrenciler büyük bir dikkatle izledi.

Ayral, mini robot ve deniz altıların biyolojik araştırmalar, batıkların bulunması ve su yüzüne çıkarılması ve silahlı kuvvetlerde kullanılabileceği alanları anlatarak, çalışmalar hakkında geniş bilgiler verdi. Ayral, bugüne kadar üretilen mini denizaltı ve robotların bazı üniversite ve özel sektör tarafından kullanıldığını, Japonya ve Almanya'daki şirketlere satışının yapıldığını belirtti. Ayral, şöyle konuştu:

"Ne yazık ki Türkiye'de bürokrasiyi aşamadık. Tam 5 yıldır TÜBİTAK ve silahlı kuvvetler dahil başvurmadığımız kurum kalmadı. Tamamı yerli malı olan ve birçok testten geçen bu cihazların kullanılmasını ve üretimine tam desteği sağlayamadık. Yabancı ürün merakımız yüzünden. Ucuz olmasın, yerli olmasın, illede yabancı ürün olsun sevdasından bunu kabul ettiremedik. Herkes topu bir başkasına atıyor. Bazı kurumlar ise uluslararası elverişlilik belgesi olan C5 belgesini soruyor. Size soruyorum Atatürk elindeki silahlarla bu ülkeli kurtarırken silahların C5 belgesini mi sordu? Yoksa Almanlar birinci dünya savaşında İngiltere'ye karşı kullandıkları denizaltıların C5 belgesini yine İngilizlere mi onaylattı. Enstitümüzün ürettiği cihazları Alman ve Japon kullanıyor, biz üretime geçirmekte zorluk çekiyoruz. Adam sekiz bin metredeki Mariana çukuruna inince dünyada olay oluyor, bize olanak tanısınlar yapacağımız ve tamamı Türk malı cihazlarla Mariana çukurunu kazıp 15 bin metreye insan indirelim. Bu teknoloji ve bilgi birikimi bizde var."

'ÇILGIN PROJE'Yİ, BAŞBAKAN'A ANLATACAK

Ayral, ayrıca çılgın projelere imza atmaktan hoşlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da önümüzdeki ay randevu alınabildiği takdirde, projesini anlatacağını söyledi. Malzemesi hazır olan ve sadece 2 milyon dolara mal olacak Türkiye'nin ilk ve tek 47 kişilik turizm denizaltısının üretimine geçmek için destek isteyeceklerini belirten Ayral, "Bu proje çılgın değil. Çünkü dünyanın dört bir yanında ülkelerin su altı kültür ve doğa zenginliklerini göstermek amacıyla kullanılan su altı deniz otobüsü gibi bir alet. Bize başlayın desinler bu yaz aylarında bitirip turizm sektörüne kazandıralım. Ama enstitü olarak bürokrasiyi aşamadık, bu nedenle sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a projemizi anlatmak için randevu almaya çalışıyoruz" dedi.

İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Mühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Türker de, kıyı şeridi 1124 km olan Muğla’da şu ana kadar su altı araştırmalarında, biyolojik ve canlı türleri envanterinin ve kültür hazinelerine ait haritaların tam olarak çıkarılamadığını ve turizmin hizmetine sunulamadığını belirtti. Türker, "Bugün burada bu cihazları görünce gerçekten hem şaşırdık hem sevindik. Bir iki yıldır SUTA ile görüş alışverişi yapıyorduk. Ancak bundan böyle SUTA'nın cihazlarından yararlanarak öğrencilerimizin çalışmalarını su altında daha bilimsel yapmalarını sağlayıp, SUTA ile ortak projeler geliştirmek üzere işbirliği yapacağız" dedi.



YA(İÖ/SS)