Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek yaşanan sel felaketinin nedenlerini söyledi. Sel felaketinin nedeninin dere yataklarıyla ilgili geçmişte yapılan uyarıların hiçbirinin dikkate alınmadığını ileri süren Özçelik, "Islah çalışmaları sırasında dere yatağının yeri değiştirilmiş, yeni yapılan kanalın kesiti ise yeterli olmamıştır. Daha sonrasında üstü açık olarak planlanan bu kanalın üzeri kapatılmıştır. Yol geçişlerinde yapılan köprülerde, selle gelen malzemeler kanalın ağzını tıkamış ve suyun geçişini engellemiştir. Engellenen su taşkınlara sebep olmuş, binalara ve etrafa zarar vermiştir. Burada yapılan TOKİ'ye ait binaların bodrum katlarında ise iskan edilen dairelere dolan su can kaybına yol açmıştır" dedi.

TOKİ konutlarının yer seçiminin yanlış olduğunu dile getiren Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, bu binaların dere yatağına yapılmaması gerektiğini savunarak, "Kuzey Yıldızı Toplu Konut Bölgesi'nde yaşananlar, TOKİ'nin denetimsiz ve tek başına hareket eden bir kurum haline gelmesinin sonucudur. TOKİ'nin yaptığı inşaatların projeleri meslek odaları gelmemekte ve denetlenmemektedir" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu olay bize bir kez daha göstermiştir ki, imar planları, bilimsel kurallara, şehircilik ilkelerine göre, halkın, ilgili kuruluşların, meslek odalarının görüşleri alınarak yapılmalı, zorunlu sebep olmadıkça değiştirilmemelidir. Aksi durumda nelerin olabileceği görülmektedir. Felaketin yaşandığı Kuzey Yıldızı Toplu Konut alanından daha düşük kotta bulunan ve taşkınlardan 1'inci derecede etkilenecek alanda bulunan Çay Mahallesi Toplu Konut projesinden vazgeçilmeli ve bu alanlar ağaçlandırılarak yeşil alan olarak değerlendirilmelidir. Yaşanan felaket insan odaklı planlamalar yapılmasının meslek odalarının tespit ve önerilerinin dikkate alınmasının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır."



YK(İS/AAA)