Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi bir grup kadın, Kacatepe Kültür Merkezi'nin önünde toplanarak 'Kürtaj haktır bedenimiz bizimdir' pankartı açarak AK Parti Ankara İl Başkanlığı'na yürüdü. 'Devlet elini bedenimizden çek', 'Kürtaj haktır tartışılamaz' ve 'Jinekolog başbakan' sloganları atarak il başkanlığına kadar yürüyen kadınlar, burada polis barikatıyla durduruldu. Çok sayıda erkekte ellerinde dövizlerle kadınlara destek verdi.

"KADINLARI İSTEMEDİKLERİ DOĞUMLARA ZORLAMAK CİNAYETTİR"

Polis barikatı önünde basın açıklaması yapan eylemci kadınlar adına konuşan Jale Alel, kadınlar olarak çocuk doğurup doğurmayacaklarına başbakanın değil kendilerinin karar verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Kürtaj haktır, asgari sağlık koşullarına sahip olmayan merdiven altlarında yapılan kürtaj cinayettir, kadınları bilerek, isteyerek ölüme göndermektir' diyoruz. Kadınları istemedikleri doğumlara zorlamak cinayettir. Türkiye'de kürtaja sınırlı serbestlik getiren 1983 yılına kadar pek çok kadın, istemedikleri gebeliklerden kurtulmaya çalışırken yaşamlarını yitirdiler. 2012 yılında dünyada 73 ülkede kürtaj serbest, 68 ülkede ise, yasak. Kürtajın yasak olduğu ülkelerin büyük bölümü Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Afrika'da bulunuyor."

Kadınlar olarak kürtaj hakkını kadınların kendi bedenleri, doğurganlıkları üzerinde söz sahibi olmasının ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini vurgulayan Alel, şöyle dedi:

"Kürtaj hakkını sosyal haklar içinde değerlendiriyor tüm kadınlar için özgür, ücretsiz, ulaşabilir, sağlıklı yasal kürtaj hakkı istiyoruz. Kürtaj haktır, kürtaj yasağı daha fazla 'kadın cinayeti' demektir."



FK(FK/İD)