Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve Edirne Rotary Kulübü'nün desteğiyle Edirne Bisiklet Kulübü Derneği (EBİS) üyeleri, bisikletleriyle ‘Mimar Sinan'ın Eserlerine Saygı Turu’ düzenlenecek. EBİS üyesi 6 sporcu, 9 Mayıs'ta Bosna- Hersek’in Mostar kentinden yola çıkacak olan grup günde 140 kilometre yol yaparak 18 Mayıs 2012'de Edirne'ye ulaşmayı hedefliyor. Sporcular, Mimar Sinan'ın eserlerinin bulunduğu güzergahta, dünya mirası listesinde yer alan Mostar Köprüsü'nden başlayıp, yine dünya mirası listesinde yer alan Edirne Selimiye Camii'nde son bulacak olan turda, toplam 1400 kilometre yol kat edecek.

Bosna- Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Bulgaristan güzergahlarını kullanacak olan sporcular, saatte 25 kilometre olmak üzere günde 140 kilometre yol kat edecek.

Edirne Bisiklet Kulübü Derneği Başkanı Sadi Çalışkan, Mimar Sinan eserlerine sahip çıkmak için tarihi bir tur düzenlediklerini ifade ederek, "Bisiklet turumu, Mimar Sinan’ın öğrencisinin 1566 yılında yapmış olduğu Mostar köprüsünde başlayacak. UNESCO’nun Dünya Kültürü Mirası listesinde yer alan Selimiye Camii'nde Mimar Sinan’ın eserinde sonlanacak 1400 kilometrelik bir tur. Bu etkinlik 6 kişilik bir sporcu grubuyla başlayacak ve yine 6 kişilik sporcuyla sonlanacak" diye konuştu.

Projeye destek veren Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ise turu önemsediklerini kaydederek şunları söyledi:

"Mostar’dan başlayıp 1400 kilometre kadar sürecek olan ve 6 ülke geçilerek Selimiye’de bitecek olan bu bisiklet turunu çok önemsiyoruz. Bisiklet aynı zamanda özgürlüğün simgesi aynı zamanda çevreciliğin simgesi, ve aynı zamanda da bisiklet yarışçılarının ve bisiklete binenlerin ortak dili olmasından dolayı da bir barış dili olduğunu düşünüyoruz."

"ESERLERE SAHİP ÇIKILMASI GEREK"

Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner de Mimar Sinan’ın eserlerine sahip çıkılarak bunlara dikkat çekilmesi gerektiğini söyledi. Bisiklet turunun çok duyarlı bir davranış olduğunu belirten Aslaner, "Proje tamamen onlarındır, bunun emeği onlarındır. Bu işin ödülü de onlarda olacaktır. Biz Valilik olarak sadece kendimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Ben kendilerini tebrik ediyorum" diye konuştu.



EÖ(LK/SS)