İstanbul'daki Kapalıçarşı ile Eskişehir’de altın işleme atölyesi sahibi olan işadamı A.Ö., 2 gün önce Başakşehir Polis Merkezi’ne giderek, kaçırıldığını söyledi. Kendisini kaçıranların önce 200 bin Euro fidye istediğini daha sonra kendisini serbest bıraktıklarını anlatan A.Ö. yurt dışına götürmek için hazırladığı içinde 35 kilo altın bulunan iki bavula zanlılar tarafından el konulduğunu söyledi. Poliste ifadesi alınan A.Ö., ifadesinde, “Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan uçakla Hollanda’ya gidecektim. Elimde ihraç etmek üzere yola çıkardığımız içerisinde 35 kilo altın olan iki bavul vardı. Saat 06.45’te evimden çıktım. Dışarıda bekleyen şoförüm ile birlikte araca bindik. Hareket etmeden yanımıza 3 kişi geldi. Elinde telsiz de olan kişilerden biri polis kimliğini gösterdi. Altın kaçakçılığı yaptığımızı iddia ederek bizi gözaltına alacaklarını söylediler. Ardından bizi araçlarına aldılar. Bir süre sonra şoförümü araçtan indirdiler. Telefonumu aldılar ve telefon rehberimdeki akrabalarımı aramaya başladılar. Altın kaçakçılığı yaptığım için hakkımda işlem yapacaklarını söyledikleri akrabalarımdan 200 bin lira para istediler. Parayı vermemeleri halinde hakkımda işlem yapacaklarını söyleyerek para istedikleri diğer ortağım ve akrabalarım teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine beni saat 13.50’de Kadıköy’de serbest bıraktılar.” dedi.

Şikayet üzerine Gasp Büro Amirliği ekiplerince soruşturma başlatıldı. A.Ö.’ye verdiği eşkale uygun polis memurlarının resimleri gösterildi. İşadamı A.Ö. kendisine gösterilen fotoğraflardan birini tanıdı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru A.G.'nin (30) teşhis edilmesi üzerine soruşturma bu yöne kaydırıldı. A.G.’nin telefon kayıtlarını ve ilişkililerini inceleyen dedektifler olaya karışan kişileri tespit etti. Düzenlenen operasyonda polis memuru A.G.(30) ile suç ortakları S.S.K.(30), C.A.(30) gözaltına alındı. Bu kişilerin ifadesi doğrultusunda olayın organizatörü olduğu tespit edilen A.Ö.(47) de yakalandı.

BAVUL KAMERA KARŞISINDA AÇILDI İÇİNDEN ZİNCİR ÇIKTI

Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda, Hollanda’ya ihraç edilmek üzere olan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirildiği anlaşılan “Altın ayar” firması tarafından mühürlenen iki bavul ele geçirildi. Birinin mührü açılmış haldeki iki bavul, emniyet müdürlüğüne getirilerek incelendi. Kameraya kaydı yapılarak iki bavulun içerisinden çıkanlar polisleri hayrete düşürdü. İhraç beyannamelerinde 35 kilo altın olduğu belirtilen şeyin, aslında değersiz demir zincirler olduğu görüldü. Böylece büyük bir hayali ihracat vurgunu ortaya çıkarıldı.

HAYALİ İHRACAATLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Gerçekleşmesi halinde yapılan hayali ihracattan dolayı devletin yaklaşık 1 milyon lira zarara uğratılmış olacağı tahmin ediliyor. Bunun üzerine, bu yönde de ayrı bir soruşturma açıldı. Bavulları mühürleyen yetkili altın ayar firmalarının yetkililerinin de ifadeleri alınacağı öğrenildi. Polisin hayali ihracatla ilgili başlattığı operasyonda önümüzdeki günlerde yeni gözaltılar olabileceği belirtildi.

Asayiş Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan 4 kişi, Küçükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi.


(BB) (FOTOĞRALI)