Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından ihale edilerek Hattat Holding tarafından 2009 yılında yapımına başlanılan 25 milyon dolar maliyetli Tank Taşıyıcı Araç ve Römorkları Projesi kapsamında üretilen milli tank taşıyıcı araçları, Hattat Holding Hema Endüstri A.Ş. Çerkezköy Tesislerinde yapılan törenle teslim edildi.

Projenin başarıyla sonuçlandığını söyleyen Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, “Biz Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak zor bir müşteriyiz. Bize ürün beğendirmek zordur. Biz de askerlerimizin kullanımına en iyi araç gereçleri sunmaya çalışıyoruz ve elimizden geldiği kadar da bu ürünleri yerlileştirmek istiyoruz. Milli tank projesinin Power Pack (Güç Üniteleri) için Hema’nın da tekliflerini bekliyoruz” dedi.

Hema Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat da savunma sanayii gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin dünya üzerinde ve özellikle de bölgelerinde önemli bir güç haline geldiğini belirtti. Savunma sanayisinin gelişmesinin savunma projelerinin mümkün olduğu ölçüde yurtiçi firmalar tarafından gerçekleştirilmesi ve yurtiçi katma değerin olabilecek en yüksek değerlere ulaştırılması sonucunda sağlanabileceğini söyleyen Hattat, “Teslim töreni için toplandığımız bu proje, Türk savunma sanayiine önemli katkı sağlayacak yurtiçi geliştirme projelerinden bir tanesidir. Milli Tank Taşıyıcı projesini başarı ile üreterek teslimatını yaptık” dedi.

Bundan sonraki hedeflerinin savunma sanayiinin ihtiyacı olan diğer ürünleri üretmek olduğunu dile getiren Hattat, “Çerkezköy tesislerimizin son teknoloji ve üretim kabiliyetine haiz olan makinelerini kullanarak, kaliteli ürünleri üreterek Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın beğenisine sunmaktır. Önümüzdeki hedefimiz milli tank projesinin Güç Ünitelerini (Power Pack) Hema’nın Çerkezköy tesislerinde üretip teslim etmektir ve bunu Çerkezköy tesislerimizdeki 5000 çalışan, 40 yıllık sanayi tecrübemiz ile gerçekleştireceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Kara Dairesi Başkanlıkları tarafından 6 ay süre ile teste tabi tutulan ve testleri başarıyla geçen 480 beygir gücüne sahip olan araçlar, 70 ton taşıma kapasitesine sahip. Yüklü ağırlığı 115 ton olan araçlar, bu zamana kadar üretilmiş en hızlı tank taşıyıcı araçlar olarak dikkat çekiyor. Özel transmisyonu sayesinde yüzde 30 tırmanma kabiliyetine sahip olan araçlar, yükü ile beraber Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna yakıt takviyesi yapmadan gidebilecek kabiliyette.



GB(LK/AAA)