Niğde'ye gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılanma çalışması yaptığını belirterek, "Bu coğrafya zor bir coğrafya. Bu coğrafyada bulunabilmek için güçlü bir orduya sahip olmamız lazım. Güçlü bir orduya sahip olmak için güçlü bir yapılanma gerekiyor" dedi. Bakan, başvurusu süresi 15 Haziran'da dolacak olan bedelli askerlik konusunda bir değişiklik olmayacağını söyledi.

İncelemelerde bulunmak üzere Niğde'ye gelen Bakan İsmet Yılmaz, Vali Alim Barut'u makamında ziyaret etti. Vali Barut'tan kentin sorunları hakkında bilgi alan Yılmaz, Niğde'de yapımına yıllar önce başlanan havaalanının ile kazandırılması için çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. Gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili sorularını yanıtlayan Yılmaz, "Bugün itibariyle bedelli başvuru sayısı 45 bin 500'ü aştı. Bedellinin ne bedelini, ne de yaş sınırını düşürme gibi bir düşüncemiz yok. Süre 15 Haziran'da bitiyor. Hiç kimseye zoraki bir emir değil. 30 yaşından gün almış vatandaşımıza verilmiş bir haktır. Vatandaşımız, bu hakkı kullanmak isterse bir hafta süresi var. Bu sürecin ve sayının makul olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

100'ÜN ÜZERİNDE ASKERLİK ŞUBESİNİ MİLLİ EĞİTİM'E DEVRETTİK 

Askerlik yasasındaki değişiklikle ilgili bir soruyu da cevaplandıran Yılmaz, şunları söyledi:

"Ön yoklamayı kaldırdık. Yedeklik yoklamasını kaldırdık. Sivillerin askeri mahkemelerdeki yargılanma keyfiyetini kaldırdık. Askerlik işlemleri basitleştirildiği için çok az askerlik işlemleri yapan şubelerimiz kapatıldı. 100'ün üzerindeki askerlik şubesi binamızı da Milli Eğitim Bakanlığı'na devrettik."

Yılmaz, Niğde'ye acemi birliği açılıp açılmayacağı şeklindeki soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

"Her nereye gitsem herkesin bir askeri birlik talebi var. Ama herkes de soğuk savaş bitti artık, silahlı kuvvetler küçülsün artık diyor. Silahlı kuvvetlerimizin yeniden yapılanma çalışması var. Bu coğrafya zor bir coğrafya. Suriye'ye, İran'a, Irak'a aynı anda komşu olan başka bir ülke yok. Bir Türkiye var. Bu coğrafyada bulunabilmek için güçlü bir orduya sahip olmamız lazım. Güçlü bir orduya sahip olmak için güçlü bir yapılanma gerekiyor."

Konuşmaların ardından Vali Barut, Bakan Yılmaz'a çini bir tabak ile yöresel motifli bir halı hediye etti. Yılmaz, daha sonra Ak Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.



Uğur MART/NİĞDE, -



UM(OA/AK)