Sivas Belediyesi'ni ziyaret eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu daha sonra 4 Eylül Spor Salonu'nda düzenlenen 12 tesisin temel atma törenine katıldı. Buradaki törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada yaşanan krize rağmen Türkiye ekonomisinin ayakta olduğunu, 'Enflasyon canavarı' diye bir kavram kalmadığını, büyüme oranında Çin'den sonra geldiklerini belirtti. 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefiyle ilerlediklerini belirten Bakan Eroğlu, Türkiye'nin artık IMF'den borç alan değil, borç veren bir ülke haline geldiğini belirtti. Bakan şöyle devam etti:

"IMF'ye 23,5 milyar dolar borcumuz vardı, onu da hemen hemen, tamamen temizledik. Merkez Bankası'nın kasası artık dövizle dolu. Şu anda 103 milyar dolar Merkez Bankası'nda döviz var. Bir taraftan borç ödüyorsunuz, bir taraftan kasayı dolduruyorsunuz. İşte farkımız bu. Bütün Türkiye'de devasa yatırımlar yapıyoruz. Bizden önce koalisyon hükümeti, 3.5 yıl iktidarda kaldı. 8.5 katrilyon para harcamış, 3.5 yılda 9 tane tesis açmış. Ama bizimle beraber bereket geldi. Onlar yılda 3 tesis açmış. 3.5 yılda 9 tesis, yılda 3 tesis eder. Biz şimdi yılda sırf DSİ ile 300 tesis açıyoruz. 3 tesis nerede, 300 tesis nerede?"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise Sivas'a hükümetin 7 milyar liralık yatırım yaptığını, bu yatırımların devam edeceğini vurguladı. Törende bakanlar Yılmaz, Yıldırım ve Eroğlu, protokol ile birlikte 12 tesisin toplu temel atma töreni için hazırlanan platforma gelerek birlikte butona bastı.

'SİVAS-ANKARA ARASI HIZLI TREN 2015'TE HİZMETTE'

Bakanlar, İsmet Yılmaz, Binali Yıldırım ve Veysel Eroğlu, bakanlıklarına bağlı kurumları ziyaret ettikten sonra, helikopter ile Yıldızeli İlçesi'ne geçerek yapım çalışmaları devam eden hızlı tren projesi demiryolu çalışmalarını yerinde inceledi. Kayadibi mevkisindeki hızlı tren yolu çalışmaları ile ilgili açıklamada bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sivas yüksek hızlı trenin Sivas'tan önceki son tüneli olan 2 bin 200 metrelik tünelin 1600 metresi tamamlandığını belirterek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ankara-Sivas yüksel hızlı demiryolu hattının 406 kilometre olduğunu ve eski demiryoluna göre 200 kilometre kısaldığını belirten Yıldırım şöyle dedi:

"Yeni yol Yozgat üzerinden geliyor. Bu da seyahat süresinde 10 saatten 2 saate 2.5 saat inmesi anlamına geliyor. Buradan kalktığınızda Ankara'ya 2 saatte gidebileceksiniz. Erzincan'a karayolu ile gittiğiniz sürede ile Ankara'ya gidebileceksiniz. Projede şu an neredeyiz. Helikopterden güzergahın Yıldızeli'nin biraz daha batısına kadar çalışmaları havadan inceleme fırsatı bulduk. 406 kilometrelik hattın 68-70 kilometresi tamamen tünel. 53 adet ama farklı farklı uzunlukta, en uzu 5.5 km, daha kısaları var, toplam 68 kilometre. Bunun yanı s ıra viyadükler var. 51 adet viyadük var. Vadilerden geçtiği için 51 viyadüğün toplam miktarı 30 km., 400 km hattın 4 te 1'i tünel ve viyadük. Ne kadar zor coğrafyada çalıştığımızı takdir edersiniz. Sivas şehir merkezine giden kısmın da ihalesi yapıldı ve yakında çalışması başlayacak. Bir kaç ay içerisinde hattın 150 kilometresi, üst yapı ray döşeme, elektrik hatları ve sinyal döşeme hazır hale gelecek. geri kalan 250 kilometrelik kısım ve özellikle Kırıkkale ve Ankara arasındaki çalışmalar yoğunlaşacak. Çünkü en zor bölge ve geçişler orada. Ayak yüksekliği en fazla olan viyadükler bu hatta yapılacak. Çok ciddi mühendislik gerekiyor. 92 metre ayak, yüksekliği var. Bu kadar yüksekten, bunu böldüğünüzde 30-35 katlı bir bine yüksekliğinde. Üstünden tren geçecek anlamına geliyor. Zor bir proje. Yeter ki vatandaşlarımızın iller arasına buradan konforlu rahat bir seyahat yapma imkanına sahip olacaklar. Ne zaman biter. Her şey yolunda giderse, olağanüstü bir durum olmazsa hedefimiz Ankara-Sivas arasını 2015 sonuna en geç 2016 içinde açmaktır. Arkadaşlarımız canla başla devam ediyor."

'KARS'A KADAR GİDECEK'

Bakan Yıldırım, hızlı tren projesinin Sivas ile bitmeyeceğini, Erzincan, Erzurum ve Kars'a kadar gideceğini belirterek şunları söyledi:

"Şu anda yoğunlaşma Sivas üzerinde. Batıda da Eskişehir'den İstanbul arasını da önümüzdeki sene tamamlamayı hedefliyoruz. Bursa-Eskişehir, İstanbul arası başladı. Ankara-İzmir arasının Afyon kesinin ihalesi yapıldı. Hızlı tren ağı yavaş yavaş ülkemizi batıdan doğuya kuzeyden güneye Ankara merkez olmak üzere örmeye başlıyoruz. Bu konuda bugüne kadar 100 kilometre bitmiş hattımız var devam eden ise 3000 kilometre üzerinde. Çalışmalarda amacımız Osmanlının, Selçuklunun ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentlerini birbiriyle hızlı tren hattıyla bağlamaktır. Bahsettiğim Sivas, Ankara, İstanbul, Bursa ve Konya. Buralarda filen çalışmalar bazılarında bitti bazılarında devam ediyor. "

Bakan Yıldırım, hızlı tren projesi kapsamında Sivas'ta yaptırılacak gar binası için de 4 çalışma yapıldığını, bunun internet üzerinden Sivas halkının beğenesine sunulacağını ve tercih edilen projenin uygulanacağını ifade etti. Bakanlar yine helikopterle ilçeden ayrılarak Nuri Demirağ Havaalanı'na geçti. 3 Bakan Sivas ziyaretlerinin ardından özel uçakla Erzincan'a hareket etti.