Ali Ustalar sülalesinden Abdullah Efendi’nin kızı olarak 1902’de Gördes’te doğan Makbule, hem her genç kız gibi halı dokumasını öğrendi hem de babasıyla at ve silah talimi yaptı. Yunan işgalinden sonra, Kaymakam İbrahim Ethem başkanlığındaki Akıncı müfrezeleri içerisinde yer alan Usturumcalı Halil Efe ile 1921 yılında evlenen Makbule, kocasıyla beraber dağa çıktı. Çok iyi at binen, çok iyi silah kullanan Makbule, çarpışmalarda haykırışlarıyla silah arkadaşlarına büyük cesaret verdi.

20 YAŞINDA ŞEHİT OLDU

Düşmana büyük kayıplar verdiren Akıncı müfrezeleri, Sındırgı Akhisar sınırında Ulus dağının Kocayayla mevkiinde gece baskınına uğradı. 16 Mart 1922 günü sabaha kadar süren çatışmada, Makbule alnından aldığı tek kurşunla şehit oldu. Halil Efe, karısının cenazesi düşman eline geçmesin diye, iki arkadaşıyla birlikte onu kimsenin bulamayacağı bir yere götürüp, toprağa verdi. Halil Efe de, bu olaydan tam iki ay sonra, 17 Mayıs 1922’de Selendi muharebesinde şehit düştü.

MEZARI BULUNDU

Makbule’nin mezarı yıllarca bulunamadı. 2000 yılında, Akıncıların komutanı merhum kaymakam İbrahim Ethem’in oğlu avukat Burhan Cahit Akıncı, dönemin Balıkesir Ordu Donatım Okulu Komutanı Tümgeneral Kamil Erdal Sipahi ile Balıkesir Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi okutmanı Zekeriya Özdemir, Makbule’nin mezarını bulmak için yoğun bir çalışma başlattı. Mezar yerini bilebilecek kişilerin yakınlarına ulaşıldı. Sonunda Makbule’nin mezarı Kocayayla’dan 4 kilometre uzaklıktaki Harlak deresinin Dereçatı mevkisinde bulundu. Mezar yeri kısmen düzenlendi ve başına mezar taşı dikildi.

90 YIL SONRA ANILDI

Bu yıl Gördes’in düşman işgalinden kurtuluşunun 90'ıncı yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Belediye Başkanı AK Parti’li Muhammet Akyol, Makbule’nin mezarına el attı. Mezar yeri ve çevresi düzenlendi, mezar taşı ve küçük bir anıt yaptırıldı. Gördes’ten 30 kişilik bir grup, ölümünden 90 yıl sonra ilk kez Makbule’yi ziyaret ederek dualar okudu. Gördes belediye Başkanı Muhammet Akyol, daire amirleri ve vatandaşların yanısıra Makbule’nin hayatta kalan tek yeğeni Zehra İnan da halasının mezar ziyaretine katıldı ve duygusal anlar yaşadı.