İstanbul’un çeşitli semtlerindeki 19 etüt ve beslenme ilköğretim okulunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın genelgesiyle yapılan statü değişikliği velilerin protestosuna neden oldu. Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Prof. Dr. Kazım İsmail Gürkan Caddesi üzerindeki kapısında toplanan yaklaşık 100 kişi, üzerinde “Eğitime evet, yaptırıma hayır”, “Okulumuzu geri istiyoruz”, “Etüt beslenmeye evet”, “Okuluna sahip çık” ve “Okuluma dokunma” cümlelerinin yazılı olduğu dövizler açtı.

Veliler zaman zaman, “Parasız bilimsel eğitim”, “Okuluma dokunma", “Eğitim şaşırma sabrımızı taşırma” , “Eğitime evet yaptırıma hayır” ve “Müdür buraya” sloganları attı.

Çalışan anne babaların çocuklarının tüm gün eğitim aldığı okulların, statü değişikliği ile yarı zamanlı eğitim veren kurumlar haline getirileceğini öne süren veliler, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i eleştirdi.

“ÇALIŞAN KADINLARA VE ONLARIN ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKIN”

Topluluk adına basın açıklamasını okuyan Tülay Akgüç, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e seslendi. “Çalışan kadınlara ve onların çocuklarına sahip çıkın” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın 28.11.1997 tarih ve 8983 sayılı yönergesi doğrultusunda resmi ve özel statüde kurulmuş bulunan etüt ve beslenme ilköğretim okulları, anne ve babası çalışan öğrencilerin her türlü gereksinimlerini karşılamak amacıyla, anne ve babanın mesaide olduğu saatlerde eğitim ve öğretim hizmeti sunmaktadır. Sabah 09.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında eğitim veren okullar, aynı zamanda zorunlu etüt derslerine de devam etmektedir. Çocuklar, etütte anne babasının gözü arkada kalmadan güvenilir ve onun için hazırlanmış eğitim ortamında öğretmenleri gözetiminde derslerine çalışmakta, folklor, bale, gitar ve satranç gibi etkinliklere katılmakta, bir sonraki günün hazırlığını okulda tamamlayabilmektedir.”

Okullarda gıda mühendisleri nezaretinde hazırlanan öğle yemeği ile etüt saatinde ikindi kahvaltısı verildiğini hatırlatan Tülay Akgüç, “Bu okullar çalışan ebeveynlerin çocuklarını gönül rahatlığıyla emanet edebileceği en emniyetli yerlerdir. 7 – 12 yaş grubunda olan ilkokul çağındaki bir çocuğun evinde yalnız başına kalamayacağı aşikardır” dedi.

KAZANILMIŞ HAKLARI ALMAYIN

Etüt ve beslenme ilkokulları hakkındaki değişiklik kararının çalışan aileler lehine değiştirilmesini isteyen Tülay Akgüç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu okulların statüsünün değişmesi ve yarı zamanlı hizmet veren okul formatına çekilmesi yönünde talimat veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e seslenmek istiyoruz. Lütfen çalışan ebeveynlerin ve çocuklarının kazanılmış haklarını ellerinden almayın. Çok zor şartlarda noter huzurunda çekilişlerle ancak kayıt yaptırabildiğimiz bu kurumlarda herhangi bir statü değişikliği, başta çocuklarımız ve bizler olmak üzere yaklaşık 30 bin aileyi ilgilendiren bir karardır. Bu sebeple olumsuz bir karar alarak Eylül ayında bu 30 bin aileyi kaosa sürüklemeyin. Çalışan kadınlara ve onların çocuklarına sahip çıkın.”

İMZALI DİLEKÇELERİ YETKİLİLERE SUNDULAR

Basın açıklamasının ardından velilerin imzaladığı, genelgenin geri çekilmesini isteyen dilekçeler yetkililere sunuldu. Yaklaşık 1 saat sloganlar atarak cadde üzerinde bekleyen topluluk daha sonra olaysız dağıldı.

(BB)