Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Burdur'da Valilik ve Belediye'yi ziyaretlerinin ardından Ulu Camii'de cuma namazını kıldı. Namazın ardından Özürlüler Derneği'nin nakış ve dokuma atölyelerini gezen Bakan Dinçer, protokolünü daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı, hayırsever işadamı Ercan Akın tarafından yaptırılan Ercan Akın Fen Lisesi'nin açılış törenine katıldı.

Bir dönem öğretmenlik yapan ve daha sonra mermer ve tekstil sektöründe iş dünyasına atıldığını anlatan Ercan Akın, resmiyet kazanması halinde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi için de bir tıp fakültesi binası yaptırma sözü verdi. Akın, üniversite sınavlarında Türkiye'de ilk üçe giren öğrencilere de birer araba hediye edeceğini söyledi.

Protokol konuşmalarının ardından Bakan Dinçer, hayırsever işadamı Akın'a plaket hediye etti ve Burdur'un uzun yıllardır beklediği ilk Fen Lisesi'nin açılışı yapıldı. Ardından okulu ve sınıfları gezen Bakan Dinçer, 11-B sınıfında derse katıldı ve akıllı tahta ile verilen dersi dinlemek için öğrencilerin arasına oturdu.

YOUTUBE BENZERİ SİSTEM

Bakan Dinçer, youtube'a benzettiği yeni sistemi şöyle anlattı:

"Bu program aynen iPad, iPhone'lardaki gibi, herhangi bir alanla ilgili ulaşmak istediğiniz programlar bir market gibi duruyor, isteyen oradan bedelini ödeyerek alabiliyor. Bizdeki EBA'da (Eğitim Bilişim Ağı) ise Türkiye'de herhangi bir öğretmenin, kişi veya kurumun eğitimle ilgili ürettiği tüm malzemeler o market, pazarda duruyor, ama ücretsiz. Talim Terbiye Kurulu'nun onayı ile seçiyor ve oraya koyuyoruz. İsteyen öğrenci kendi tableti ve akıllı tahtadan ücretsiz şekilde o bilgilere ulaşıp kullanabilecek. Öğretmen ve öğrenciler de kendisi üretip koyabiliyor. Ürettiğini bize gönderirse, bakacağız ve uygun görülürse EBA'ya konulacak, tüm Türkiye onun adıyla o bilgiye ulaşabilecek harika bir şey. Tıpkı youtube'da olduğu gibi neye ulaşmak istiyorsanız ulaşıp onun videosunu seyredeceksiniz. Örneğin kimyasal denge, Türkiye'de kim bunu en iyi anlatıyor onun hazırlığını yapıyoruz, 8-10 dakikalık videolar çekiliyor. Günlerce videolar hazırlıyoruz. Eviniz veya sınıfta öğrenmenize imkan verecek."

'FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSELİRİNİN BİRLEŞECEĞİ DEDİKODU'

Sınıfta bir öğrencinin fen ve sosyal bilimler liselerinin birleştirileceği yönünde duyumları olduğunu sorduğu Bakan Dinçer, böyle bir şeyden kendisinin hiç haberi olmadığını, bakanlığın da böyle bir planı olmadığını söyledi. Dedikodu olduğunu ve ilk defa Burdur'da duyduğunu belirten Dinçer, "Bir yanlış anlaşılma, endişe etmeyin" dedi.

DERSHANELER NEDEN KAPATILIYOR?

Aynı sınıftan Zühra Özdemir adlı öğrenci de dershanelerin kaldırılması uygulamasına neden gidildiğini sordu. Türkiye'de bir yılda 780 bin civarında öğrencinin lise sondan mezun edildiğini belirten Bakan Dinçer, bunların üçte birinden daha azı, 233 bininin dershanelere gidebildiğini söyledi. Bu durumun üniversiteye gidişte çok ciddi anlamda fırsat eşitsizliği yarattığını kaydeden Bakan Dinçer, dershane sahiplerinin 'Fakir çocuklara da imkan veriyoruz' dediklerini, ama fırsat verilen o çocuklara bakıldığında oran itibariyle çok düşük olduğunu açıkladı.

'BU EŞİTLİK Mİ SİZCE, BENCE DEĞİL'

Aynı öğrenci Fen liseleri ile öğretmen ve Anadolu liselerinin üniversiteye giriş puanlarının eşitlenmesine ilişkin, "Bu eşitlik mi sizce? Bence değil" diyerek, nedenini sordu. Bunun eşitlik olduğunu belirten Bakan Dinçer, daha önceden sahip olunan imtiyazlar ortadan kaldırılınca, eşitsizlik doğmayacağını söyledi. Dinçer, "Şimdi doğru sizlerde bazı avantajlar vardı, okul puanı sebebiyle bunu kaldırdık diye eşitsizlik çıkmayacak. Aksine diğerlerine de benzer imkan verilmiş olacak. Mili Eğitim sistemi tüm öğrencileri kucaklamalı, aksi takdirde çocukları eşit bir sınava sokmamış olursunuz" dedi.



MÇ(SU/SS)