Osmanlı İmparatorluğu zamanında II. Ahmet'in annesi Mihrişah Valide Sultan'a çeyiz hediyesi olarak verilen yaklaşık 42 bin dekar arazi Mihrişah Valide Sultan Vakfı tarafından kadastro çalışmaları yapılarak Hazine’ye devredildi. Yıllardan beri kullandıkları, ekip biçtikleri tarlalarının, oturdukları evlerinin tapusunu alamayan binlerce kişi yıllarca mağdur oldu. Geçen yıl Beyağaç’ın Cumhuriyet ve Çamlık mahalleleri ile Sazak ve Pınarönü Köyü’nde oturan 216 kişi, Kale Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tapu tescilinin iptali davası açtı. Köylüler açtıkları davayla yıllardan beri kullandığı arazilerin mülkiyeti için zilliyetle hak talebinde bulundu.

Köylüler mahkemenin 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereği parsel başına 3 bin 800 lira ön ödeme yapılması kararıyla şoke oldu. Köylülerden bir bölümü mahkemenin istediği ön ödeme bedelini yatırarak davayı devam ettirdi, bir kısma ön ödemeyi yapamadı. Yıllardan beri kullandıkları tarlalarının ve evlerinin tapularını alamayan köylülerin imdadına önceki gün TBMM’de kabul edilen 2B Yasası yetişti. Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un 12'nci maddesiyle Beyağaç ve Kale’deki mağdur köylülere tarla ve arsalarının tapularını alma hakkı tanındı. Yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanıp, Resmi Gazete’de yayınlanması halinde Beyağaçlılar, iki yıl içinde başvururlarsa emlak değeri üzerinden tapuda zilliyetlikleri tescil edilmiş tarla ve arsalarını satın alabilecekler.

KABUS BİTECEK

Yasanın TBMM’de kabul edilmesi Beyağaç ve Kale’de sevinçle karşılandı. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Durmuş Yenitopçu, yasanın çıkmasında emeği geçen tüm Denizli milletvekillerine çok teşekkür ettiklerini belirtti. Yenitopçu, “Yıllardan beri kullandığımız tarlaların, arsaların tapularını alamıyorduk. Bu yasayla Beyağaç ve Kale’de 32 bin dekar araziyi kullanan 4 bin 500 kişi zilliyetliği tapuda belirtilen arazilerini satın alabilecek. Devlet yıllar sonra haklı olduğumuzu kabul etmiş oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Milletvekillerimizi arayıp teşekkür ettim. Mihrişah Sultan’ın kabusu yıllar sonra bitecek” dedi. Beyağaç’ın Ak Parti’li Belediye Başkanı Mustafa Akçay da, yasanın çıkmasıyla ilçenin yıllardan beri en önemli sorunlarından birisi olan tapu sorununun biteceğini söyledi.

AK Parti Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak ve Bilal Uçar da ortak yazılı açıklama yaparak, Osmanlı döneminden beri devam eden tapu sorununun yapılan yasal düzenlemeyle çözüme kavuştuğunu kaydetti. Açıklamada, “AK Parti Denizli milletvekilleri olarak hep birlikte savunup bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmasını sağladık. Çıkarttığımız bu yasanın ilgili maddesiyle o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetine köklü bir çözüm getirdik” denildi.



ONB(İÖ/AAA)