Yurtdışında yaşayan Avrupa doğumlu Süryani gençler, anavatanları Türkiye’de doğan akrabalarıyla şölende bir araya gelip, tanışma ve hasret giderme fırsatı buldu. Mor Hobel ve Mor Abrohom Manastırı'nın hemen yanında bulunan Turabdin Otel’de düzenlenen şölene Mardin, Midyat ve bağlı köylerde yaşayan Süryaniler ile İsviçre, Belçika, Almanya, Hollanda ve İsveç’ten gelen yaklaşık 300 Süryani katıldı. 

Midyat’taki Süryanilerin kurduğu Turabdin Süryani Akademi Birliği tarafından düzenlenen şölene Almanya’dan katılan Süryani sanatçılar Gebriel Bahho ve Maravge Aydın’ın seslendirdiği şarkılar, geceye ayrı bir heyecan ve coşku kattı. Süryani sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde gençler Hassade, Bagiyye, Hurze ve Şexani oyunlarını oynayıp, beraber yemek yedi. Hatıra fotoğrafı çektiren gençler, daha önce hazırladıkları hediyeleri birbirine sundu. 

'AYDINLIK YARINLAR UMUDU'

Gecede bir konuşma yapan Turabdin Süryani Akademi Birliği Temsilcisi Odom Hanno, şölenin Süryani cemaati ve yöre halkı için çok anlamlı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Halkımızdan ve özellikle de gençlerimizden gelen talep ve öneriler ışığında böylesi bir geceyi düzenledik. Bu gecenin gelecek hakkında karamsar ve umutsuz düşünen insanımızın, düğümlerini çözdüğüne ve geleceklerine umutla bakıp, aydınlık yarınlara doğru yol aldığımıza inanıyorum. Bu gece aydınlık yarınlarımız için yakılan ilk kıvılcımdı. Farklı zamanlarda, farklı etkinliklerle bu kıvılcımı bir meşaleye dönüştüreceğiz. Gecede bizleri yalnız bırakmayan değerli konuklarımıza da teşekkür ediyorum."

Geceye katılan Akad Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan da, dünyanın dört bir tarafına dağılan kadim Turabdin Medeniyeti’nin asil ve mazlum çocukları olan Süryanilerin, yıllardan sonra böylesi bir gecede bir araya gelmelerinin Midyat’a ve Türkiye’ye renk kattığını söyledi. 



MHİ(GG/COŞ)