Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu 4'üncü maddeye göre kurulacak Füze Savunma Sistemlerinin da karşı karşı tarafın muhtemel bazı saldırılarına karşı önlem olduğunu hatırlattı. NATO'dan ne kadar görevli göndereceğinin henüz belli olmadığını kaydeden Halaçoğlu, şu 8 sorunun yanıtlanmasını istedi:

"1- Ülkemize Füze Savunma Sistemlerinin (Patriot) kurulması fikrinin gerekçesi nedir?

2- Böyle bir gerekçeye neden olan gelişmeler nelerdir?

3- 'Bu tamamen karşı tarafın muhtemel bazı saldırılarına karşı alınacak tedbirdir' denilirken karşı taraftan kim, kimler veya hangi ülkeler kastedilmektedir?

4- NATO Genel Sekreteri Rasmussen 'Patriot füzelerini yerleştirecek ülkelerin maliyeti de karşılayacağını' belirtmiştir. Füze Savunma Sistemlerinin (Patriot) kurulması NATO’nun bir uygulaması ise maliyeti neden ülkemiz tarafından karşılanacaktır?

5- Patriot Füzelerinin maliyetinin ne kadar olacağı tahmin edilmektedir? NATO tarafından görevlendirilecek personelin giderleri ülkemiz tarafından mı karşılanacaktır? Bu personelin konaklaması için de Kürecik’te olduğu gibi lojman yapımı düşünülmekte midir?

6- Kamuoyunda belirtildiği gibi İsrail’in korunması amaçlanmakta ise, NATO üyesi olmayan bir ülkeyi korumak için neden bizim topraklarımız tercih edilmiştir ve neden masrafları Ülkemiz tarafından üstlenilmektedir?

7- Sistemin nereye yerleştirileceğine Genelkurmay Başkanlığı karar verecekse, neden NATO üssünden gelen askeri bir heyetle birlikte 10 ayrı şehirde incelemelerde bulunulmaktadır?

8- Hava Savunmamızı sağlamak için başka sistemlerin de kurulması düşünülmekte midir? Düşünülmekte ise; hangi sistemlerin, hangi uçakların alınması planlanmaktadır?"


OE(OE/ESM)