Çukurova'da çiftçilerin yoğun şekilde pamuk, soya fasulyesi, mısır ekili alanlarda gübreleme yaptığını, ancak kullanılan gübrelerin beklenen etkiyi göstermediğine ilişkin ihbarlar aldıklarını belirten Taylan Atar şöyle dedi:

"Bir fabrikanın sattığı gübreleri Çukurova Üniversitesi'nde tahlil ettirdik. Çıkan sonuca göre üre, nitrat, azot, fosfor gibi değerlerin, standart oranların çok altında olduğu tespit edildi. Analiz sonuçlarında 20-20 taban gübresinde yüzde 20 azot olması gerekirken yüzde 3.5, yüzde 20 fosfor olması gereken gübrede yüzde 0.5 gibi değerler çıkmıştır."

'ZATEN SIKINTIDA OLAN ÇİFTÇİYİ BİR DE SAHTEKARLAR VURDU'

Gübresi atılan, suyu verilen mısırda bir daha gübreleme şansı olmadığını, pamukta ise geç gelişim ve çiçek dökmelerinin çoğalacağına dikkat çeken Taylan Atar, şunları söyledi:

"Zaten ektiğinin karşılığını alamayan çiftçi, bu darbenin altından kalkamaz. İthalata öncelik veren politikalar, girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi nedenlerle perişan olan çiftçinin sırtını şimdi de sahtekarlar yere vurmuştur. Tespit edebildiğimiz kadarıyla şimdilik yüzlerce üretici mağdur iken bu sayının ilerleyen günlerde çok daha fazla olacağı kesindir. Sahte gübrelerin ticari değeri sıfırdır. Bunun vebali büyüktür. Başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere Valilik ve İl Tarım Müdürlüğü gecikmeksizin olaya el koymalı, soruşturma açılmalı ve üreticinin mağduriyetlerinin giderilerek sahtekarlara gereken ceza verilmelidir."

Taylan Atar, numunelerin alındığı yerleri açıklamadı ve soruşturma açılması halinde ilgili makamlara verebileceklerini belirtti.



BY(OA/COŞ)