Lütfü Türkkan, internet aracılığıyla bir örneğini de medya mensuplarına gönderdiği soru önergesinde, "Gündemi meşgul eden davaların başında gelen 'Futbolda Şike Davası' sebebiyle Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın duruşmasında yaşananlar gelişmemiş ülkelerin hukuk sisteminde dahi görülmedik uygulamalara sahne olmaktadır" diyerek şöyle devam etti:

"Son dönemlerde görüşülmekte olan davalarda sanık sıfatı ile yargılananların savunma haklarını kısıtlayan tutumlar, davaların sağlıklı işlemesini engellemekte ve 'Savunma Hakkı Gaspı' yapılmaktadır. Uzun süre tutukluluk yaşayan sanıklara '15 dakika içinde savunmanızı yapmazsanız 3 ay sonraya ertelerim' tavırları sanık yakınlarının ve avukatların hukuk açısından endişelerine neden olmaktadır."

Lütfü Türkkan'ın yazılı olarak cevanlandırılmasını istediği iki soru ise şöyle:

1- Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın duruşmasında ve son dönemlerde görülmekte olan davalarda, sanık sıfatı ile yargılananların savunma haklarını kısıtlayan tutumlar ve 'Savunma Hakkı Gaspı' yapıldığı İddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise yapılan işlem uluslararası hukuk normlarına uymakta mıdır?

2-Bazı tutukluların 8 ay gibi bir süre tutuklu olması sonucu ilk kez mahkemeye çıkarılmış sanığın yargılaması esnasında uzun iddianamelere karşı 15 dakika içinde savunma yapması istenmektedir. İddia makamlarını ikna edecek bir savunmayı 15 dakika ile sınırlandırma uygulaması hangi hukuk sisteminde vardır? Bu hukuk dışı uygulamalar 12 Eylül yasalarının getirdikleri midir? Yoksa İleri Demokrasi midir?



MB(MB/COŞ)