Yazılı açıklma yapan MHP'li Büyükataman, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "19. Yüzyıl ideolojisi olan ulusçuluk Avrupa'da feodalite ile bölünmüş yapıları bir araya getirip ulus devletleri doğurdu, bizde ise tarihten gelmiş organik yapıları dağıtarak geçici ve suni karşıtlıklar ve kimlikler ortaya çıkardı. Hepimizin bu ayrıştırıcı kültürle hesaplaşma vakti geldi" sözlerini anımsatarak, ulusalcılık ile milliyetçiliğin aynı kavramlar olmadığını, Davutoğlu'nun açıklamasında milliyetçiliği kast ettiğini söyledi.

"ULUSALCILIK SIĞ BİR KAVRAM"

Ulusalcılığın manevi değerlerden yoksun, sığ bir kavram olduğunu savunan Büyükataman, "Oysa Türk milliyetçiliği fikri temelleri Bilge Kağan'a, Orhun Yazıtları'na hatta 'Bana ait olanı verebilirim ama milletime ait olanı veremem' diyen Mete'ye kadar uzanan bir düşünce sistemidir. Ulusalcılık denen son devrin moda görüşü Türk tarihini İstiklal Harbi ve Cumhuriyet ile başlatmaya meyillidir, Türk milliyetçileri ise Türk tarihini olanca bütünlüğü içinde kavrarlar. İslam öncesi tarihimize de İslam sonrası tarihimize de sahip çıkarlar. Türk milletinin İslam dini ile şereflenmeden önce de tek tanrı düşüncesine inandığını bilirler. Arvasi Hoca'nın ifadesi ile "Türkler, Kuran'da bahsi geçen Zülkarneyn'den maksat Oğuz Han olduğunu söylerler ki bu konuda tereddüdü mucip olacak hiçbir nokta yoktur" diye konuştu.

MHP'li Büyükataman, Türk milliyetçiliği'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine şekil veren, üç bin yıllık Türk devlet geleneğinin özünü teşkil eden bir görüş olduğunu belirterek; "Davutoğlu bilmelidir ki ne Atatürk'ün milli devlet projesinden utanıyoruz, ne de kendi milli devlet projemizden vazgeçeriz. Davutoğlu'nun stratejik derinliklik politikaları neticesinde, sıfır sorundan sıfır komşuya doğru giden bu zihniyetin, küresel bağlantılar ve planlar dâhilinde ihtilafa düşmediği, kavga içine girmediği ülke neredeyse kalmamıştır. Çünkü Davutoğlu devletimizin dostluk ve birlikteliklerini ülkemizin değil Amerika'nın çıkarları doğrultusunda dizayn etmeye çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

"DAVUTOĞLU TANZİMAT'TAN BERİ EN BAŞARISIZ BAKAN"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun dış politikada sınıfta kaldığını, Tanzimat sonrası dönemin en başarısız dışişleri bakanı olduğunu iddia eden Büyükataman, Davutoğlu'nun saplandığı bataklıktan çıkmaya çalıştıkça hezeyanları devam ettiğini ve kendi gibi Türkiye'yi de hızla batırdığını söyledi.

İsmet Büyükataman açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"Davutoğlu'nun kutup yıldızı; 'Hişt' işaretiyle koştuğu Obama'nın, 'çak' yaptığı Hillary Clinton'ın devleti milliyetçiliği tabi ki kabul etmez. Dünyayı sömüren bir emperyal gücün milliyetçilikten bahsetmesi zaten düşünülemez. Davutoğlu, artık Türkiye'ye Washington'dan bakmayı bırakıp, başkent Ankara'dan bakmalıdır. Türkiye'yi bölünmenin eşiğine getiren iktidarınız bu coğrafyayı birlik içinde, tek devlet haline getiren milliyetçilikle hesaplaşmaktan hangi yüzle bahsetmektedir?"


(BY/SS)