Antalya Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyesi meslek odalarının işbirliğiyle Konyaaltı Belediyesi Feslikan Salonu'nda düzenlenen Nükleer Santraller Çalıştayı'nda, Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'nde yapılması planlanan Akkuyu nükleer santrali ve dünyadaki nükleer felaketler ele alındı.

Çalıştayın açılışını yapan NKP Dönem Sözcüsü Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Genel Sekreteri İbrahim Küçük, Türkiye'nin nükleer santral macerasının 40 yıla yakın süredir devam ettiğini ve tüm yargı süreçlerini devre dışı bırakan ülkeler arası anlaşmayla sürecin tekrar başladığını söyledi.

Almanya, İsviçre, Fransa, Çin gibi ülkelerin nükleer santrallerini bir bir kapattığını ve yeni projelerini de iptal ettiklerine dikkat çeken Küçük, "Dünyada örneği olmayan bir uygulamayla Rusya ülkemizde nükleer santral sahibi olacak. Bu uygulamanın Rusya'daki bir nükleer santralden elektrik almaktan tek farkı, çok daha pahalıya satın alacak olmamızdır" dedi.

İKİ TOP SAHASI DEĞİL 2 MİLYON METREKARE

Çalıştaya katılan nükleer santralin yapılacağı Büyükeceli'nin Belediye Başkanı Mehmet Kale, Rusya ile yapılan ikili anlaşmaya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 'İki top sahası kadar büyüklükte bir yer, bu kadar yaygara çıkarmaya ne gerek var' söyleminin gerçeği yansıtmadığını, nükleer santral için ayrılan bölgenin 2 milyon metrekare genişliğinde olduğunu ve 6 koyu kapsadığını söyledi.

'ALKOL VE FUHUŞ BATAĞINA DÜŞTÜLER'

Mehmet Kale, Türkiye'den 17-18 yaşlarındaki 50 öğrencinin nükleer eğitimi için Rusya'ya gönderildiğini ama bu gençlerin mühendislik eğitimi almak yerine, alkol ve fuhuş batağına düştüklerini iddia etti. Kale, iddiasını şöyle sürdürdü:

"Osmanlı Devleti de zamanında mühendislik eğitimi için Avrupa'ya bilim adamlarını göndermiş ama hepsi oradaki kızları görünce ressam, şair, sanatçı olmuşlar. 18 yaşındaki gençleri başıboş bir şekilde oraya gönderirseniz, gençlerin denetimi ailesinin yanındayken bile zor olurken, ki Türkiye gibi utanma, ayıbın çok olduğu bir ülkeden Rusya'ya gönderip, ayıbın ve utanmanın az olduğu bir ülkede onları tehlikeler bekliyor, herkes biliyor. Alkol, uyuşturucu ve fuhuş batağına düştüklerine ilişkin yetkili ağızlardan duyum aldım. Yazık o gençlerimize. O gençlerimiz kolay yetişmiyor. YÖK aracılığı ile seçildiler, iyi üniversitelerdeki iyi çocukları götürdüler. İyinin iyisini götürdüler ama orada denetim çok az olduğu, kontrol mekanizması çok az olduğu için. O çocuklar daha hayatlarında başka bir şey görmemişler. Sosyal projelerden çok uzaktalarken çok rahat bir sosyal hayata girdiler, diye düşünüyorum."

BÜYÜKECELİ'NİN 7 KOYU HALKIN ELİNDEN ALINIYOR

Büyükeceli'de toplam 7 koydan 6'sının nükleer enerji santrali sahası içinde, geriye kalan 1 koyun da özel güvenlik alanı olarak halkın elinden alındığını öne süren Mehmet Kale, "Dünyanın en güzel koyları bunlar. Allah'ın izniyle, Büyükeceli cennetini cehenneme çevirmeye güçleri yetmeyecek. Şu an Ortadoğu'daki yapılanmalarla ilgili bu nükleer santralinin buraya yapılmayacağı inancını taşıyorum" dedi.

'ANTALYA TURİZMCİSİ NEDEN UZAK KALIYOR?'

Antalyalı turizmcilerin bu konudaki sessizliğine anlam veremediğinden yakınan Mehmet Kale, şunları söyledi:

"Keşke bu salon dolu olsaydı. Antalya'dan çok umutluydum. Antalyalı turizmciler çok büyük yatırımlar yaptı. Büyükeceli'de yapılacak nükleer santral acaba Antalya turizmini etkiler mi? Antalya'ya geliş amacımdan biri de buydu. Turizmciler bu işe neden bu kadar uzak kalıyor?"

'HALK NÜKLEERE KARŞI'

Akkuyu ve Büyükeceli halkı ve belediyeleri olarak 2009'da göreve geldikleri ilk günden itibaren, bölgeye nükleer santral yaptırmamak için meclis kararı aldıklarına değinen Belediye Başkanı Mehmet Kale, şöyle devam etti:

"Büyükeceli veya Türkiye'nin herhangi bir yerine nükleer santral yapılacağını savunacak kadar akli dengemi kaybettiğimi hatırlamıyorum. Büyükeceli halkı nükleer santrale karşı. Yapılmayacağı kanaatindeyim ve inşallah da yapılmayacak. Bu milletin gücü karşısında hiçbir şeyin duramayacağını düşünüyorum."

BAŞKANA ARAZİYE GİRME YASAĞI

Büyükeceli Belediye Başkanı olarak nükleer santralin yapımına karşı olduğu için nükleer enerji santrali alanına girmesinin de yasaklandığını ileri süren Mehmet Kale, alanda biriken çöpler nedeniyle 'Başkan neden çöpleri aldırmıyorsun?' denildiğini vurgulayarak, başkanın giremediği yere çöp toplayan arabalarının da girmeyeceğini söyledi.



MÇ(SU/CK)