Isparta Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 23 Eylül 2011 tarihinde Isparta Belediyesi'ne yönelik operasyonda 28 kişiyi gözaltına aldı. 'çete kurma ve yönetme', 'resmi evrakta sahtecilik' ve 'ihaleye fesat karıştırmak’ suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 22’si tutuklandı. Tutuklulardan 15’i de Ağır Ceza Mahkemesi'nin iddianameyi kabul etmesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın '1 numaralı sanık' olarak yargılandığı davanın ilk duruşması, bugün Isparta 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 82 kişinin yargılandığı davanın duruşması, yer darlığı nedeniyle Adliye'nin konferans salonunda yapıldı. Duruşmaya, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın yanı sıra, tutuklu sanıklar Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer, Belediye Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül, Orhan Gürsel Gürbüz, reklam şirketi sahibi Nurkaya Dursun, heykeltıraşlar Elnur Keimi, Hüseyin Tüylüoğlu ve Esmani Halı ile tutuksuz sanıkların tamamı katıldı.

1 MİLYONDAN VAZGEÇEN BİRİ 1 KURUŞA TENEZZÜL EDER Mİ?

Duruşmada ilk ifadeyi veren ve 75 yıldan 172 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, iddianameyi 'hazmedemediğini' söyledi. 'Çıkar amaçlı suç örgütü' kurma ibaresinden rahatsızlık duyduğunu belirten Günaydın, hayatı boyunca 1 kuruşa tenezzül etmediğini söyledi. Belediyenin ISBAŞ, ISTEM ve BELMAŞ gibi şirketlerinden kanuni hakkı olduğu halde maaş almadığını, şu ana kadar almadığı maaş tutarının 1 milyon 100 bin lirayı bulduğunu belirten Günaydın, "Ben bu şirketlerden maaş almayı bile kabul etmedim. Hakkım olan bir parayı almaktan vazgeçtim. Böyle biri bu suçlara karışmaz" dedi.

KAYINBİRADERİMİ BAŞ KOORDİNATÖR ATAMADIM

Anlayamadığı bir konunun daha olduğunu dile getiren Günaydın, şunları söyledi:

"Kayınbiraderim Mehmet Ateşgül belediyede başdanışman, baş koordinatör olarak görev yapıyormuş. Bunu kim atamış? Ben böyle bir atama yapmadım. Efendim neymiş belediyeyi o yönetiyormuş. Peki ben neyim? Kayınbiraderim 6 aydır tutuklu. Madem o yönetiyor belediye darmadağın olması gerekirdi bu süre içinde. Güya ben bu örgüte 'Dikkat çekmeyin evde toplanın' gibi ifadelerde bulunmuşum. Bu ifadem de iddianameye girmiş. Ben bu sözü böyle ve bu anlamda söylemedim. 'Gece geç saatlere kadar bir kafede oturmayın, evlerinize gidin' dedim. 'Ailenize vakit ayırın' anlamında söyledim. Müteahhitlere haber getirip götürüyormuşuz. Getiren de götüren de alçaktır. İddianame içinde bilirkişi raporları var. Bunları hiç hazmedemiyorum. Temizlik ihalesi konusuna gelince bu konuda haksızlık yapılıyor. Biz bu ihaleden 22 milyon lira Isparta’ya kazandırdık. Eski dönemde yapılandan 22 milyon daha düşük bir rakamla temizliği yapıyoruz. Ben suçlanacak bir belediye başkanı değilim."

İDDİANAMENİN BOŞ OLDUĞU ORTAYA ÇIKACAK

Bu operasyonun iftira ve şikayetlerle yapıldığına dikkat çeken Başkan Günaydın savunmalar tamamlandıktan sonra iddianamenin ne kadar boş olduğunun ortaya çıkacağını söyledi. Ağır Ceza Reisi Suat Yürekli izinli olduğu için duruşmaya başkanlık yapan Hakim Nuri Yüce, Başkan Günaydın’a mimar kızı Zeynep Konur’un belediyede kaç projesi olduğunu sordu. Günaydın da kızının geçerli en fazla 7 projesi olduğunu aktardı. Günaydın bu konudaki suçlamaları da kabul etmediğini söyledi.

Duruşmaya yarın devam edilecek.