Samsun'un Kavak İlçesi'ndeki programının ardından İlkadım İlçesi'ne hareket eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, burada MHP'li ilçe belediyesi tarafından yap-işlet-devret yöntemiyle yaptırılan Halk Ekmek Fabrikası'nın açılışını yaptı. Geçen Şubat ayında tamamlanarak hizmete giren ve 17 milyon TL'ye mal olan 6 çeşit ekmeğin üretildiği fabrika açılışında konuşan Bahçeli, Suriye tarafından atılan top mermilerini eleştirerek hem hükümete, hem de CHP'ye yüklendi.

Nereden olursa olsun, Türk milletine gelebilecek her türlü saldırının veya yönelebilecek tehdidin anında cevap bulması ve karşılığını alması gerektiğini söyleyen Bahçeli, "Akçakale’deki saldırı, şüphesiz ki çok önemlidir ve ihmale gelmeyecektir. Vatandaşlarımızı direkt hedefine alan bu girişim meşru müdafaa çerçevesinde cevapsız bırakılmamıştır. Değişen angajman kuralları kapsamında TSK anında Suriye’ye cevap vermiş ve bu yapılan saldırının kimsenin yanına bırakılmayacağını göstermiştir. Bu kesinlikle olması gereken bir husustur. Suriye’de vatanımıza ve insanımıza yönelen tehdit dalgası ilk başta sınır şehirlerimizi etkilemektedir. Muhaliflerle rejim güçleri arasındaki kanlı dövüş, maalesef Türkiye’ye de sıçramaktadır. Suriye’deki olaylar tırmanmakta, bölgesel kan durulamayacak noktaya doğru gitmektedir. Hatay başta olmak üzere sınır illerimiz diken üstündedir. Huzursuzluk ve belirsizlik buraları tesiri ve hakimiyeti altına almıştır. Sınır ticareti durmuş, ekonomik ilişkiler askıya alınmış, yapılan anlaşmalar hükümsüz kalmıştır. Üstelik sınırlarımıza kurulan kamplarda mülteci ve muhaliflerin çıkardığı olaylar bölge insanımızı tedirgin etmektedir" dedi.

BEŞAR ESAD BABASI GİBİ TERÖRE KOL KANAT GERİYOR

AK Parti’nin ihmal ve aceleci yaklaşımlarının, hazırlıksız görüntüsünün, Türkiye’nin ve Türk milletinin menfaatlerini zedelemekte ve aşındırmakta olduğunu ifade eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Aynı zamanda muhalif unsurların silah, mühimmat ve barınma ihtiyaçlarının hükümet tarafından karşılandığına yönelik iddialarda ciddi düzeyde artış görülmektedir. Bu durumun doğal sonucu olarak ülkemiz, Suriye’deki iç savaşın keskin bir şüpheye yer bırakmayacak tarafı haline gelmiştir. Suriye PKK’yı, Türkiye muhalifleri destekleyerek neticesi can ve kan kaybı olan bir kör dövüşün içine girmiştir. Zaten sorun olan sınır bölgesindeki gelişmeleri Türkiye’nin hayrına olmayacağı açıkça ortadadır. En başta Suriye ve diğer ülke ajanları cirit atmaktadır. Suriye’deki olaylar Türkiye’nin varlığını ve birliğini olumsuz etkilemektedir. Kanlı örgüt maşaları Şam yönlendirmesi altında cinayetlerini planlamaktadır. Beşar Esad tıpkı babası gibi bölücü örgüte kol kanat gererek saldırılarını yönlendirmektedir" diyerek şöyle devam etti:

AKP'NİN YANLIŞ ADIMLARI TÜRKİYE'Yİ HEDEF TAHTASI HALİNE GETİRMİŞTİR

"Ortadoğu’daki isyandan nemalanarak provakasyonlarını yayma amacında olan terör örgütü, Suriye muhaliflerinin desteklenmesine karşı bir kirli cevap olarak kullanılmaktadır. Suriye, Irak ve İran ile Türkiye arasında köprülerin atılması, yaraları derinleştirecek ve milletimizin açık hedef olmasını daha da temellendirecektir. Özellikle Suriye terörü bir araç olarak kullanan devlet olarak yıllardır varlığını sürdürmektedir. Bu itibarla AKP’nin hayalden sıyrılması, izlediği dış politika konseptinin hatalı olduğu kabul ederek girdiği engebelerle dolu ve milletimize ağır külfetler getirecek istikametten çıkması gerekmektedir. Taşları fazla oynatmadan AKP komşu coğrafyalarla ilgili politikalarını tamir etmelidir. Bize göre Türk dış politikası yeniden ıslah edilmelidir. Görüyorsunuz ki AKP hükümetinin attığı yanlış adımlar, aldığı çarpık kararlar Türk milletini adeta hedef tahtası haline getirmiştir."

Suriye’nin muhaliflerine sınır bölgelerinde barınma alanları açılması ve bunlara açıktan destek sağlanması millet ve vatan toprakları için ilave riskler doğmasına neden olduğunu belirten Bahçeli şöyle devam etti:

"AKP hükümetinin Suriye iç işlerine bu kadar müdahil olması doğru ve meşru bir durum olmadığı tartışma götürmez bir gerçektir. Bu top mermilerini kazaen düşüğünü iddia etmekse tam anlamıyla Baas ahlaksızlığı ve sefaletidir. Elbette bizim tavır ve tercihimiz savaş veya savaş çığırtkanlığı yapmak değildir. Ancak milletimiz hasım haline gelen ülkelerden doğrudan doğruya saldırıya maruz kalıyor ve iki de bir kanı dökülüyorsa buna da sessiz ve duyarsız kalmamız, eşyanın tabiatının aykırıdır. AKP dış politikadaki yanlışlarını eleştirmek başka bir şeydir. Ama Türk vatanının silahtan ve husumet kuşatmasından korumak için insiyatif almak başka şeydir. Şimdide bölücü örgüt, PYD öncülüğünde teşekkül ettirilen sözde Kürdistan halk tugayı ordusu isimli nifak oluşumunun kuruluşunu içeren bir bildiriyi hayasızca yayınlanmıştır. Bu haddi ve seviyeyi aşan gelişimin ise devletleşme yolunda atılan bir adım olduğu küstahça ileri sürülmüştür. Türkiye sınıra yakın kent ve kasabaların terör örgütü ve uzantılarının eline geçmesi Türk milleti için vahamet düzeyi yüksektir. Bir sorun alanı olarak karşımızdadır."

CHP'Yİ ELEŞTİRDİ

TBMM'den geçen tezkereye neden "Evet" dediklerini de anlatan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Gönül huzuruyla da evet dedik. Türkiye Cumhuriyeti’nin elini güçlendirmek için üzerimize düşen sorumluluğu gönül huzuruyla yerine getirdik. Biz Türkiye’nin menfaati ve Türk milletinin güvenliği için her fedakarlığı yaparız her bedeli de Allah’ın izniyle seve seve öderiz. Ancak mecliste tezkere kararına verdiğimiz evet oyu AKP’nin dış politikasına bir güvenin eseri değildir. AKP'yi ne kadar eleştirsek de politikalarını ne kadar zayıf ve tükenmiş bulsak da söz konusu vatan müdafası olursa herkesten fazla kendimizi ileri sürer ve gözümüzü kırpmadan üzerimize düşeni yapar. Hudutlarımızda vatandaşlarımız can verirken top mermileri peşi sıra üzerimize gelirken bizim hala siyasi kısır döngünün içinde vakit kaybetmemiz düşünülemeyecektir. Bizim isteğimiz savaş değildir. Bu konudaki görüşlerimiz net ve oldukça belirgindir. Niyetimiz Türk milletini sonu belirsiz bir maceraya sürüklemek hiç değildir. Şartlar oluşmadıktan ve olgunlaşmadıktan sonra savaşmanın cinayet olduğunu biz çok iyi biliyoruz. Ancak vatan ve milletimize açık bir saldırı oluyorken, top atana da gül atmamız akıl ve mantığa ihanettir" dedi. Bahçeli şöyle devam etti:

"Türk milleti kan vere vere kefenle sırdaş olarak son yurduna kadar çekilmiştir. Bilinsin ki mukaddes yurdumuzdan bizi söküp atmaya gücü yetecek henüz yeryüzüne gelmemiştir. Kimseden korkmaz, kimseden çekinmeyiz. Düşmanca tutumlara eyvallah diyecek kadar sinmiş ve yozlaşmış bir halimizde olmayacaktır. Mecliste alınan tezkere kararı caydırıcı bir vasıtadır. Vatan ve millet savunmasını, savaş tezkeresi diye küçültmeye çalışanlar önce bozuk ahlaklarına ve kimin yanında saf tuttuklarına bakmalı ve kendi dertlerine yanmalıdır. MHP önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben ilkesi doğrultusunda tercih kullanmış ve bundan sonra da kullanmaya devam edecektir."



HÇYK(İS/AAA) (FOTOĞRAF)