Belediye Başkanlığı'nı CHP'li Mustafa Bozbey'in yaptığı Merkez Nilüfer İlçesi'nde  Üçevler Mahallesi’nde bulunan meydan düzenlemesi ihalesi için yapılan keşifte bin 382 metreküp olan hafriyat miktarını arazi kodlarıyla oynayıp, 25 bin metreküp üzerinden hak ediş yapılarak kamu zararı oluşmasına sebep olmakla suçlanan 5 belediye yetkilisinin yargılanmasına başlandı. Bursa 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde “Görevi kötüye kullanmak” suçundan haklarında üç yıla kadar hapis cezası istenen Nilüfer Belediyesi Fen İşleri Müdürü Engin Y.(45) Mimar Ahmet B. (40) ve Harita Teknisyeni Mustafa Y.(30) ilk kez dün hakim karşısına çıktı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları kontrol mühendisleri Hasan A. (39) ve Sedat T. (57) ise duruşmaya katılmadı.

”SUÇSUZUM BERAATİMİ İSTİYORUM”

Harita Mühendisleri Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Gürkan Kanbir'in kendi imzasının sahte olarak kullanıldığını söyleyerek müracaat etmesi üzerine haklarında dava açılan sanıklardan Nilüfer Belediyesi Fen İşleri Müdürü Engin Y., “İhaleyi alan firmanın ekstra hafriyat işi yaptığını ve daha fazla para talep ettiğini söylemesi üzerine kendi haritacılarımızdan değil de bağımsız bir haritacıdan belge alarak bunu ispat etmesini istedik. Daha sonra bize üzerinde Gürkan Kanbir’e ait imzaların bulunduğu belgeler getirildi. Buna dayanarak kendi haritacımız kontrol yaptıktan sonra ödeme yapıldı. Olayın meydana çıkmasından sonra ihaleyi alan Sami B.’yi belediyeye çağırdık. O da meydan düzenleme için kot ölçüm krokilerini müşteki Gürkan Kanbir'in bürosuna bıraktıklarını, daha sonra bir personel aracılığıyla imzalanmış şekilde geri aldığını söyledi. Benim herhangi bir görevi kastım yoktur. Beraatımı istiyorum” dedi.

”İMZALARIN SAHTE OLDUĞUNU SONRA ÖĞRENDİK”

Diğer sanıklardan Mimar Ahmet B. ise belgeler üzerindeki imzaların sahte olduğu iddiasını dosyayı incelemeye başladıktan sonra öğrendiklerini söyleyerek, “Çalışmalarımız esnasında birinci hak edişteki çalışmaları tahlil edebilmek için müşteki Kanbir'in bürosuna giderek görüştük. O da imzaların kendisine ait olmadığını söyledi. Ben durumu yetkililere bildirdim. Dosyadaki hesapların tespiti için mahkemeye dava açtık. Suçsuzum beraatimi istiyorum" diye konuştu.

”SOYADIM BİLE YANLIŞ YAZILMIŞ”

Duruşmaya müşteki olarak katılan Gürkan Kanbir ise taahhütnamede bulunan soyadının bile yanlış yazıldığını ifade ederek, “Ben ihaleyi alan kişiyle başka kaldırımın yapımı ihalesinde birlikte çalıştım. Ancak orada da bana usule uygun olmayan bir şey yaptırmak istediği için kendisiyle ilişkilerimi bitirmiştim. Hiçbir şekilde kendisiyle çalışmıyordum. Davaya konu belgelerde imzamın bulunduğunu tesadüfen öğrendim. Belediyeyi arayarak yetkililerle görüştüm. Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum“ dedi.

Mahkeme duruşmayı eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe erteledi. Bu arada ihaleyi alan firmanın sahibi Sami B. hakkında sahtecilik suçundan yürütülen soruşturma ise hala devam ediyor.



SB(FK/AK)