Kandil gecesini idrak etmek isteyenler camilere akın etti. Bursa'da da binlerce vatandaş, akşam namazı sonrası camilere akın etti. Tarihi Ulu Camii yatsı namazından saatler öncesinde doldu.

Bursa'da, vatandaşlar Mevlit Kandili münasebetiyle Ulucamii'ye akın etti. Çevre illerden de insanların geldiği Ulucami'de kandil coşkusu dualarla yaşandı. Her yaştan insanın yoğun ilgi gösterdiği Ulucami, en yoğun gecelerinden birini yaşadı. Yapılan dualara küçük yaştaki çocuklar da el açarak eşlik etti. Vatandaşlar, Mevlit Kandili nedeniyle Ulucami'ye gelmeyi tercih ettiklerini söyledi. Çevre illerden geldiklerini söyleyen kimi vatandaşlar ise Mevlit Kandili'ni hakkıyla eda edebilmenin sancısını yaşadıklarını dile getirdi.

Bursa'da kandil sebebiyle Ulu Cami başta olmak üzere Emir Sultan, Muradiye, Yıldırım Beyazıt gibi camilerde düzenlenen kandil programları büyük ilgi gördü. Yanlarına çocuklarını alan aileler, gecenin feyzinden faydalanmak için camileri doldurdu. Akşam ezanının okunmasıyla beraber camiler önünde toplanmaya başlayan vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahileri dinledi, bol bol namaz kılıp dua etti. Vatandaşlar Suriye'deki şiddetin durması için de dua etti.

İstanbul'daki camiler doldu taştı

Hz. Muhammed'in dünyaya geldiği gün olarak kutlanan Mevlit Kandili dolayısıyla, İstanbul'daki camiler doldu, taştı.

Mevlit Kandili dolayısıyla kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda kişi, özel programlar düzenlenen başta Sultanahmet, Fatih, Eyüp Sultan olmak üzere İstanbul'daki camilerde saf tuttu.

Dolup taşan camilerde namaz kılıp, dua eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahilerle kandilin manevi atmosferini yaşadı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Bosna Hersek Reis-ül Uleması Hüseyin Efendi Kavazovic de İstanbul Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde düzenlenen kandil programına katıldı.

Mevlid Kandili'nde, Eyüp Sultan doldu taştı

İstanbul'da vatandaşlar Hz. Muhammed'in dünyaya geldiği gün olan Mevlid Kandili nedeniyle Eyüp Sultan Cami'ne akın etti.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen binler, Eyüp Sultan Camii’ni doldurdu. Mevlid Kandili'ni idrak etmek için Eyüp Sultan’a gelen cemaat, namazlarını kıldıktan sonra okunan Mevlidi Şerif ve Kuran-Kerim’i dinledi. Mevlid kandilini Eyüp Sultan Camii'nde kutlamaya gelen Selen ailesi, "Denizli Çivril'den kalkıp Eyüp Sultan Camii'ne geldik. Buranın yeri bizim için apayrıdır. Buraya geldiğimiz zaman içimize huzur geliyor. Çok rahatlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Afyon'dan geldiğini söyleyen Abdülkadir Efter ise "Eyüp Sultan çok değerli bir insandı. Peygamber Efendimizin (sav) yoldaşıydı. Peygamber Efendimize (sav) kapısını açan bir zat. Allah inşallah nice nice yıllar bize buralara gelmeyi nasip eder." dedi.

Öte yandan cemaatin Eyüp Sultan Camii'ni doldurmasından dolayı bazı vatandaşlar namazlarını caminin avlusunda kıldı.

Şanlıurfa'da Mevlit Kandili Coşkusu

İnanç turizminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, vatandaşlar Mevlit Kandili dolayısıyla Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki camileri doldurdu.

Yatsı namazının ardından kimi vatandaşlar Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki camilerde namaz kılıp, Kur'an- Kerim okurken kimileri de okutulan mevlidi dinledi.

Hz. İbrahim'in doğduğu rivayet edilen mağara ile Hz. Eyyüp'ün hastalığında çile çektiği mağara da gün boyunca ziyaretçilere ev sahipliği yaptı.

Bu arada, İl Müftü vekili Mustafa Erdem, Dergah Camisi'nde vaaz verdi. Mevlit Kandili'nin, Peygamber Efendimiz'in doğduğu gün olduğunu hatırlatan Erdem, bütün Müslümanlara bu önemli günde bolca dua etmelerini tavsiye etti.

Karaman'da sanal Umre'li Kandil

  Karaman Beklenen Bahar Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin (BAHAR-DER) katkılarıyla Demosan Otel’de gerçekleşen ‘sanal umre’ etkinliğine yoğun katılım oldu.

Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri M.Salih Baldız ve Karaman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Nuriye Ulu’nun da katıldığı etkinlikte salon tıklım tıklım doldu.
Eğitimci-yazar Murat Erkol’un sunduğu sanal umre programı izleyenleri Medine ve Mekke’nin manevi havasına götürdü. Yer yer duygulu anların yaşandığı etkinlikte bazı misafirlerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Mekke ve Medine’ye gidildiğinde nerelerin ziyaret edilmesi gerektiği ve nerelerin Hz. Muhammed (s.a.s)’e ait izler taşıdığını resimler ve animasyonlarla gösteren Erkol, umreye gitmenin ne denli önemli olduğunu misafirlere anlattı.

Osmanlı’nın Mekke ve Medine’ye gözcülük yaptığı dönemlerde padişahların hacca gitmemesine rağmen kutsal mekânlarda gerçekleşen her olayı takip ettiğini de vurgulayan Erkol, Osmanlı’nın kutsal topraklara tren sistemini kurarak hac ve umreye gidişleri kolaylaştırdığını söyledi.

Selimiye Camii

Edirne'de bulunan tarihi Selimiye Camii'nde, 'Mevlit Kandili' coşkusu yaşandı. Mimar Sinan'ın "Ustalık eserim." dediği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki asırlık cami, insan akınına uğradı.

Yılın her döneminde ziyaretçilerle dolup taşan Selimiye'de insan yoğunluğu mübarek gün ve gecelerde daha da artıyor.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen ve ibadetini Osmanlı'nın en önemli mabetlerinden biri olan Selimiye Camii'nde yapmak isteyen vatandaşlar, camiyi doldurdu.

Mevlid Kandili nedeniyle Selimiye'yi dolduran cemaat, din görevlileri tarafından okunan Kur'an- Kerim, Mevlid-i Şerif ve vaazları dinledikten sonra gecenin kalan kısmını değerlendirmek üzere evlerinin yolunu tuttu.

İzmir'de Kandil coşkusu

İzmir'de vatandaşlar Hz. Muhammed'in (sav) dünyaya teşriflerinin yıl dönümü olan Mevlid Kandili nedeniyle camileri doldurdu.

İzmir'in en önemli camileri arasında bulunan Hisar Camii'ne akın eden İzmirliler, önce yatsı namazını kıldı. Okunan Kur'an-ı Kerim'i huşu içinde dinleyen vatandaşlar, daha sonra Hz. Muhammed'in (sav) doğum yıldönümü nedeniyle okunan Mevlid-i Şerifi dinledi. Hisar Camii'ni dolduran genç-yaşlı, kadın-erkek bütün vatandaşlar, programının sonunda hep birlikte ellerini açarak Allah'a dua etti.

Kayseri'de Terörün bitmesi için dua

Kayseri’de Mevlit Kandili nedeniyle camilere akın eden Müslümanlar, terörün bitmesi ve dünya barışının sağlanması için dua etti.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (sav) hicri takvime göre dünyaya geldiği bu gecede Kayseri’de Müslümanlar camileri doldurdu. Çok sayıda çocuk da babalarıyla camiye geldi. Kayseri Hunat Hatun Camisi’nde gerçekleştirilen kandil programı İl Müftüsü Ali Maraşlıgil’in vaazıyla başladı. Peygamber Efendimizin hayatından örnekler veren Maraşlıgil, Müslümanlar için en güzel örneğin O (sav) olduğunu anlattı. Daha sonra ilahiler ve mevlit okundu.

Programın sonunda camiyi dolduran küçük büyük herkes terörün bitmesi için dua etti. Bir vatandaş, “Kardeşin kardeşi öldürmediği, okunan Kur'an yüzü suyu hürmetine ülkemizin bir Suriye, bir Irak olmamasını istiyorum Rabbimden. Terörün sona ermesi ve dağdakilerin inerek insan gibi yaşamasını istiyorum” şeklinde dua ettiğini söyledi.

Dünya genelinde barışın sağlanması için Allah’a yalvardığını dile getiren bir başka vatandaş da, “Dünyadaki zulüm gören bütün Müslüman kardeşlerimin bir an önce kurtuluşa ermelerini diliyorum” dedi.

Kandil programında camiye gelenlere lokum, kandil simidi dağıtılarak sıcak salep ikram edildi.

Erzurum

Mevlit Kandili dolayısıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nde vatandaşlar camileri doldurarak, ibadet etti.

Erzurum'da başta tarihi Ulu Cami ve Lalapaşa Camisi olmak üzere bütün camileri dolduran vatandaşlar, Mevlit Kandili dolayısıyla düzenlenen özel programlara katıldı.

Vatandaşlar, bölgede etkili olan soğuk havaya rağmen kandil programlarına yoğun ilgi gösterdi.

Kars

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan Merkez Camisi'nde Mevlit Kandili dolayısıyla program düzenlendi.

Sarıkamış Müftüsü Hamdi Uzunharman, burada verdiği vaazda, Peygamberin dünyaya geliş nedeni ve hayatından bahsederek Allah'ın resulü Peygamberimiz dünyaya geldiğinde insanlığın birer yıldız gibi parlamaya başladığını ifade etti.

Kız çocuklarının toprağa diri diri gömüldüğü bir dönemde Peygamber Efendimizin geldiğini belirten Uzunharman, ''İnsanlık değerlerinin en güzeline, şereflerin en güzeline ulaştı. Peygamberimiz İslam ahlakının en güzelini yaşadı ve bizlere de aktardı'' dedi.

Programda, mevlit ve ilahiler okunduktan sonra vatandaşlar namaz kıldı, dua etti.

Ardahan

Ardahan'da Mevlit Kandili dolayısıyla Merkez Yeni Mahalle Camisi'nde etli pilav dağıtımı yapıldı.

Cami İmamı Ahmet Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, bugünün çok önemli bir gün olduğunu belirterek, ''Bugün cami cemaatinin tümüne, etli pilavın yanı sıra Hilye-i Şerif dağıttık. Rabbim hayrımızı ve duamızı kabul etsin. Bugünler çok önemli. Her inanan bu günlerin kıymet ve değerini bilmeli. Aynı zamanda hakkıyla yerine getirmeli'' dedi.