Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 6 ay önce başlatılan 'Türbe Önü Düzenlemesi' çalışmaları kapmasında Mevlana Müzesi önündeki ağaçlar sökülüp, yerinden kaldırılarak 25 bin kişilik büyük bir meydan oluşturulurken, etrafında bulunan iş yerlerinin de yıkılmasına karar verildi. Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Tahir Akyürek dükkanları yıkılma kararı alınan esnafı ziyaret ederek kimseyi mağdur etmeyeceklerini söyledi, yeni yer tahsis edileceğini belirtti.

Aradan geçen sürede bölgedeki istimlak çalışmalarını hızlandıran belediye ekipleri dükkan sahipleri ile anlaşarak para karşılığı iş yerlerini satın aldı. Vakıflara ait dükkanları da yerlerine başka bölgeden gayrimenkul vererek anlaşma sağlayan Konya Büyükşehir Belediyesi, dükkanlarda kiracı olarak oturanlara da 10 gün içerisinde boşaltmaları için tebligat göndermeye başladı.

KIŞ GÜNÜNDE NEREYE GİDECEĞİZ

Kendilerine yer gösterilmeden dükkanlarından çıkarılmak istenen 18 işyeri sahibi ise uygulamaya tepki gösterdi. Bölgede hediyelik eşya satan Şahin Uysal, "Türbe önünde faaliyet gösteren 18 esnafız. 4 ay önce belediye Başkanımız Tahir Akyürek gelerek esnafın mağdur edilmeyeceğini söyledi. Herkese yer yapılacağını ve projelerde bunların bulunduğunu vurguladı. Proje fotoğraflarında da bu dükkanlar görünüyor. Ama şimdi bu dükkanların bulunduğu yeri çim ekerek yeşillendirme çalışması yaptılar. Şimdi bize 'Dükkan yapılmayacak. Herkes başının çaresine baksın. Herkesi memnun edemeyiz' gibi sözler söylenmeye başlandı. Esnaf olarak mağdur durumdayız. İş yerlerimize 10 gün içerisinde boşaltmamız istenen tebligatlar gelmeye başladı. Kış gününde biz iş yerlerimizi kapatıp nereye gideceğiz? Çevrede bulunan dükkanların fiyatları da çok yüksek. Bize verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz" dedi.

Esnaftan Halit Uysal da "10 gün içerisinde boşaltmamız isteniyor. Yer de gösterilmiyor. Malzemelerimizi nereye taşıyacağız?" diye konuştu.

İş yerini 6 ay önce açtığını ve masraf yaptığını ifade eden Fatih Hasırcı da "Tüm birikimimi dükkanımı açmak için harcadım. İş yerimi tuttuktan kısa bir süre sonra çevre düzenlemesi başladı. Şimdi yer gösterilmeden iş yerlerimizi boşaltmamız isteniyor. 4 çocuğum var. Borçlarım da var. Ben bir esnaf olarak şimdi ne yapacağım?" dedi.

MAĞDUR EDİLMEYECEKLER

Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise bölgede çalışmaların devam ettiğini belirterek "İlk aşamada mülk sahipleriyle anlaşmaya varılarak istimlaklar gerçekleştiriliyor. Daha sonra sıra kiracılara gelecek. Bölgede yeni dükkan yerleri planlıyoruz. Esnafı mağdur etmeme adına ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.



MKY(İA/SS)