"YETERİNCE SAHİP ÇIKAMADIK HOCAMIZA"


Ardından İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Suat Gezgin bir konuşma yaptı. Gezgin, "İlk yapıtlarını yoğun sansür döneminde ortaya koyan Erksan sansürün o acımasız saldırısıyla karşı karşıya kalmıştır. Sinemanın bireysel bir üretim olduğunu ve yönetmenin eserlerle özdeşleşmesine dikkat çeken Erksan önemli yapıtların altına imza attı. Bunun bedelini fazlasıyla ödedi. Koca bir çınar ağacı yitirdik. Yeterince sahip çıkamadık hocamıza. Her buluşmamız ayrı bir keşifti. Bugün bize son dersini vererek aramızdan ayrılıyor. Onsuz biraz daha kararacak İstanbul Ünivesitesi İletişim Fakültesi. Bu Ağustos ayının susuz bir yaz olacağını nereden bilebilirdik ki? Karanlıklara inat, ışıklar içinde yat Metin Erksan" diye konuştu.


"METİN ERKSAN DÜRÜSTTÜ "


Senarist Safa Önal de Metin Erksan ile ne zaman nerede nasıl tanıştığını hatırlamadığını belirtti. Önal, "Bir yerde başlayan dostluğumuz yapımcı Muzaffer Aslan'ın projesiyle devam etti. Bu Sülün Osman projesiydi. Ağzının içine baktığım sayılı insanlardan biriydi. Müthiş bir heyecan taşıyordu; kabına sığamayan yapısıyla yüksek sesle o vurgunun altında kalmadan anlatırdı. Bazı dargınlıkları küskünlükleri olmuştur ama bu onun kimliğinden kaynaklanıyordu. Çünkü Metin Erksan dürüsttü" dedi.


"KEŞKE HEPSİNİ BAŞTAN ÇEKEBİLSEM DEMİŞTİ"


Aile adına Erksan'ın yeğeni Çğdem Aydın'ın tiyatro sanatçısı eşi Sezai Aydın konuştu. Aydın, "Kendimi Metin Erksan'a benzetiyordum. Yıllar sonra bu aileye damat oldum. Kayınpederim Metin Erksan'ın ağabeyi Çetin Karamanbey'di. İki kardeş de sinemaya gönül vermişti. Uzun süre düşündüm "Amcan ve ailen beni filmlerinde oynatır mıydı? dediğimde beni oynatmazlardı kararına vardım. Şundan oynatmazlardı. Torpil yapan insanlar değillerdi" dedi.


Aydın, "Aile şu anda küçülmüş. Erksan'ın yeğenleri hayatta. Demet abla, Tulip, eşim Çiğdem. Üç hanım amcalarını son yolculuklarına uğurlayacak" diye konuştu. Erksan'ın kullandığı dile de vurgu yapan Aydın, "Metin Erksan'ın kullandığı dili mükemmel gören insanlar şunu biliyor muydu? Erksan, 'Çarşıda pazarda dergahta Türkçe konuşulacak' diyen Karamanoğlu Mehmet Bey'in soyundan geliyordu. Yani sinemada kullandıkları dil dedelerinden geliyordu. Amcama 'Keşke yapmasaydım dediğin birşey var mı?' diye sorduğumda bana 'Keşke hepsini baştan çekebilsem' demişti.


Konuşmaların ardından dua okundu. Daha sonra Metin Erksan'ın cenazesi Teşvikiye Camii'ne götürüldü.


 


 


(BB) (FOTOĞRAF)