Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında da yayımlanan kararda grevin ertelenmesine, "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle karar verildiği belirtildi. Karar ile 60 günlük süre dün başlamış oldu. Bakanlar Kurulu'nun Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre grev erteleme yetkisi bulunuyor.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın grevi, 24 fabrikayı ve 15 bin işçiyi kapsıyordu.

'Hükümet işçiye darbe yaptı'

Kararı değerlendiren Birleşik Metal İşçileri Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu ise kararı "işçiye darbe" olarak niteledi. "Hükümet sermayeyle işbirliği içinde işçiye darbe yaptı" diyen Serdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de yıllardır uygulanan bir yöntem erteleme. Bunu pek çok iş kolunda yaptılar. Ama metal işkolu bunun karşılığında gereken cevabı verecektir. Yıllara yayılan bir huzursuzluk, iş barışının bozulması, verimli-güvenli ortamı ortadan kaldıran bir süreci kendi kendilerine önlerine koymuşlardır.

'Bilim dışı bir karar'

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nden öğretim görevlisi Doç. Dr. Aziz Çelik de hükümetin kararının "bilim dışı" olduğunu söyledi. Çelik, "Grevin güvenliği etkileyecek bir sonuç doğurması mümkün değil. Kanunun vasfına bile uyulmuyor. Benzer ürünleri üreten onlarca fabrika var. Bu ürünleri ithal etmek mümkün. Türkiye savaşta değil, deprem yok. Bir de metal sektöründeki hacme baktığımızda, bu işyerleri çalışanların toplamının sadece bir kısmını temsil ediyor” dedi.

Geçen yılın Temmuz ayında Şişecam'da çalışan işçilerin başlattığı grev de "genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu" nitelikte olduğu gerekçesiyle ertelenmişti. İşyerinde örgütlü Kristal-iş Sendikası bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Toplu sözleşme ise Ağustos ayının sonunda imzalanmış, grev süreci sona ermişti.BBC