Nevruz kutlama etkinlikleri bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nın tadilatta olması nedeniyle Şehitler İlköğretim Okulu bahçesinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törene Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa’yı ve Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, daire müdürleri, Çin’in Yiwu kenti heyeti, Bosna Hersek Projedor kenti Meclis Başkanı Azra Başaliç’in yanı sıra, Bulgaristan, Yunanistan, KKTC, Çin ve Fildişi sahilinden gelen folklor ekipleri katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen Nevruz kutlama törenin ardından Mesir Macunu’nun 472. kez karılması için kortej, Valilik önünden Sultan Camisi Bimarhanesi’nin bahçesine kadar yürüdü. Temsili Osmanlı sultanları at üzerinde korteje eşlik etti. Bimarhane bahçesinde Mesir duasının yapılmasının ardından 41 çeşit baharat kazanlara atıldı. Temsili Merkez Efendi, Hafsa Sultan ve protokol üyeleri mesiri kardı. Ardından Bimarhane bahçesinde Nevruz ateşi yakıldı, protokol ve vatandaşlar ateşin üstünden atladı ve örste demir dövüldü.

Mesir, 25 Mart Pazar günü Sultan Camii ve külliyelerinden halka saçılacak.




--- KUTU ----


Mesirin tarihçesi



OSMANLI Padişahı Yavuz Sultan Selim’ın eşi, Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasını buyurur. Halk her yılın 21 Mart günü Sultan Camisi önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. O günden bugüne on binlerce insan Sultan Camisi etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar. Günümüzde şenlikler sırasında uygulanan program uyarınca çeşitli kültürel ve sportif faaliyetler sergilenmekte, açılan Mesir Sanayi Fuarı da ilin iktisadi ve sosyal yaşantısına canlılık getirmektedir. 1959 yılından bu yana Mesir’i Manisayı ve Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği (MAMEDER) üretmektedir.


--- KUTU 2 ---


Mesir macununun özellikleri



MESİR macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. Macundan yiyen kimseyi 1 yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır. Nevruz günü en ağır hastalar bile yeseler iyi olurlar. Macunu yiyen gelinlik kızların, o yıl içinde evleneceğine inanılır. Çocuğu olmayanların, bu macundan yedikleri takdirde çocukları olacaklarına inanılır. Çocuk hastalıklarına da faydalı olduğu söylenir.


--- KUTU 3 ---



Kullanılan 41 çeşit baharat



ZENCEFİL, Zulumba, Kremtartar, Kişniş, Kebabiye, Havlican, Hindistan Cevizi, Anason, Yenibahar, Hiyerşambe, Çamsakızı, Zağfran, Üdül Kahr, Çöpçini, Hardal, Eksir, Karanfil, Çivit, Meyan Balı, Tiryak, Sarı Helile, Kırmızı Halile, Raziyane, Kimyon, Zerdeçal, Tarçın Çiçeği, Karabiber, Çörek Otu, Darıfülfül, Ravend, Limon Tuzu, Kakule, Şamlı, Vanilya, Şeker, Günbalı, Hindistan Çiçeği, Limon Kabuğu, Galanda, Tekemercini Tohumu ve Portakal Kabuğu.