Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'a şifa olan mesir 472'nci kez Manisa Sultan Camii ve külliyelerinden halka saçıldı. Mesir Saçım törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve beraberindeki heyet bir dizi incelemede bulunmak üzere Akhisar İlçesi'ne gitti. Bakan Günay, burada bulunan ve yer tespiti ile inşaatı adeta yılan hikayesine dönen, 6 ay önce inşaatı tamamlanan Akhisar Müzesi'nde incelemelerde bulundu. Bakan Günay, "Akhisar Müzesi'nin bittiğini yakından takip ediyorum. Bazı eksikleri ve güvenlik elamanı sıkıntısı da giderildi. Mayıs ayı içinde kutlayacağımız Müzeler Haftası'nda açacağız. Akhisar büyük bir tarihi merkez. Bir etnografya müzesine ihtiyaç olur kanısındayım. Bunun için çalışma yapacağız" dedi. Türkiye'ye 30 milyon turist geldiğini ve bunun 10 milyonun Antalya'ya gittiğini belirten Bakan Günay, "Ege bölgesinde de çok önemli arkeolojik, doğal tarihsel zenginlikler var. Didim'den Çanakkale'ye kadar büyük otellerin yerine butik oteller yaparak turistlerin buralarda ağırlayabiliriz. Bölgedeki arkeolojik alt yapıyı, kültürel alt yapıyı da çoğaltarak zenginliğimizi dünyaya sunmak için çalışıyoruz" dedi. Müze'nin hemen yanındaki Thyateria Antik Tepe mezarını ve Hüsnü Kahraman Kültür Parkı içindeki Gölet tesislerini de gezen Bakan Ertuğrul Günay'a belediye başkanı Salih Hızlı, Zeytinin başkentti olan Akhisar'ın özel zeytinleri ve zeytinyağlarından oluşan bir hediye sandığı verdi.

MANİSA MERKEZE DE BİR MÜZE

Akhisar'dan sonra il merkezine geri dönen Bakan Günay, burada restorasyon çalışması devam eden tarihi Bedesten Çarşısı'nı gezdi, incelemelerde bulundu. Bakana burada Vali Halil İbrahim Daşöz, MHP'li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse de eşlik etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Karaköse, tarihi Bedesten Çarşısı'nın restorasyon çalışmaları hakkında bilgi vererek, önümüzdeki aylar içerisinde çarşının hizmete girmeye hazır olacağını söyledi. Bakan Günay tarihi çarşıyı inceledikten sonra Yeni Han'a ziyarette bulundu. Bakan Günay ve beraberindeki heyet ile birlikte tarihi handa mola verdi, yöreye özgü cilveli isimli kahveden içti. Bakan Günay hanın içinde otantik takılar satan bir dükkana uğrayarak eşine hediye aldı.

Manisa'ya hayran kaldığını söyleyen Bakan Günay, "Şehzadeler Şehri Manisa köklü tarihi geçmişiyle uygarlıkları beşiği haline gelmiş. Akhisar Müzesi'ni bitirdik. Mayıs ayı ortalarında açılışını yapacağız. Hedefimiz Manisa merkeze de bir müze yapmak. Ancak yer problemi yaşıyoruz. Eğer bu sorun çözülürse merkeze de bir tane müze yapacağız. İllerimizi müzelerle zenginleştiriyoruz. Allah milletimizin gücünü artırsın. Çünkü her şeyi onların sayesinde yapıyoruz" dedi. Tarihi handaki molanın ardından Bakan Günay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bünyesinde açılan el işi sergisini gezdi. Bakan Günay sergi çıkışının ardından vatandaşlara Kula Leblebisi dağıttıktan sonra Manisa'dan ayrıldı. Bakan Günay'ın İzmir'den hava yoluyla İstanbul'a hareket edeceği öğrenildi.

İlker KILIÇARSLAN, Haldun AKYÜZ / Manisa,


HA,İK(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)