Mesir saçma töreni, bugün saat 12.30’da Manisa Valiliği önünden başladı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ak Parti Manisa milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, Uğur Aydemir, Muzaffer Yurttaş, Recai Berber, CHP Manisa milletvekilleri Sakine Öz ve Özgür Özel, MHP Manisa milletvekilleri Erkan Akçay ve Sümer Oral, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yılki festivalin onur konuğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcileri, Çin’in Yiwu kenti heyeti, Bosna Hersek Projedor kenti Meclis Başkanı Azra Başaliç’in yanı sıra Bulgaristan, Yunanistan, KKTC, Çin ve Fildişi Sahili'nden gelen folklor ekipleri de katıldı. Valilik önünden başlayan yürüyüşte temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi kortejin önünde arabalarıyla yer aldı. Sultan Camii’ne kadar süren yürüyüş sırasında konuk ekiplerin folklörcüleri yol boyunca gösteriler yaptı.

Mesir platformunda Manisalıları selamlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “472 yıllık köklü geleneği olan mesir festivalinin, UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmesi için girişimlerde bulunuyoruz” dedi. Daha sonra şehzadelik dönemlerini Manisa'da geçiren Fatih Sultan Mehmet ve Kanun Sultan Süleyman'ı canlandıran oyuncular, temsil ettikleri padişahlar olarak yaşamlarını anlattı. Canlandırmada, Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Hafsa Sultan'ı canlandıran oyuncu Hülya Koçyiğit, Kenan Işık'ın canlandırdığı mesir macununun mucidi Merkez Efendi'yi huzuruna kabul etti ve kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi.

Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın kendisine şifa olan mesir macununun Sultan Camii kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurduğu, “İsterim ki dünya var oldukça, her senenin nevruz gününde bu hastalara şifa, dertlere çare olması için macundan bolca karıla ve ahaliye saçıla” sözleriyle başladı. Tarihi Sultan Camii ve külliyelerinin yanı sıra Sultan Meydanı’ndaki bir çok apartmanın çatısından ve balkonlarından 4 ton mesir saçıldı.

Sultan Meydanı’nda toplanan yaklaşık 40 bin kişi mesir kapmak için ellerini ve şemsiyelerini açarak büyük çaba harcadı. Kalabalık arasında sıkışarak baygınlık geçirenlere 112 Acil Sağlık ekipleri müdahale etti. Manisa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İzmir’den gelen 200 takviyeyle mesir festivalinin olaysız sona ermesi için güvenlik önlemi aldı.




-------KUTU ------



Mesir macununun tarihçesi


OSMANLI Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Hafsa Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. Baharatın 41 çeşidi karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sarılan macunun Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın nevruzun kutlandığı 21 Mart'ta Sultan Camii'nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Festivali doğar.

Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü.

Mesir macununun yapımında, zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, hindistancevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörekotu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, hindistançiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu kullanılıyor.