Mersin Tabip Odası'nda, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Mersin Şube Başkanı Selman Günbat ve üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Dr. Galip Kırıcı, "Türkiye'de 1984'te yapılan açlık grevinde 4 kişi, 1996'da 12 kişi, 2000'deki açlık grevinde ise 100'ün üzerinde insan hayatını kaybetmiştir. Özellikle 2000'deki açlık grevi sırasında ve sonrasında 500 civarında insan Wernike Ensafalopatisi veya Wernike Korsakoff sendorumuna yakalanmıştır" dedi.

'TIBBİ YETKİNLİK' VURGUSU

Daha önceki açlık grevlerinde ortaya çıkan hastalıkların, açlıktan olabileceği gibi yanlış tıbbi yaklaşımlardan veya deneyimsiz kişilerin uyguladıkları tedavilerden de kaynaklanmış olabileceğini aktaran Dr. Galip Kırıcı, şöyle konuştu:

"Mersin ve Silifke'de 20, genelde ise 700 civarında olduğu tahmin edilen açlık grevi yapan mahkumların önemli bir kısmının 50'nci gününde olmasından kaynaklı, kritik bir aşamaya gelindi. Önceki deneyimlerden dersler alarak sağlıkçılardan oluşturulacak bir komisyona acilen ihtiyaç var. Bu komisyonlara girecek olan hekim arkadaşlarımızın tıbbi yaklaşım konusunda tereddüt ve tartışma yaratmayacak nitelikte konuya hakim olması gerekmektedir. Açlık grevine bağlı hastalıkların temel olarak Tiamin (B1) eksikliği sonucu olduğu, bu ilacın Türkiye'de bulunmasının güç olduğu, bu anlamda mülti vitaminlerden nasıl yararlanabileceği, cezaevi idaresinin bu ilacı içeriye alma konusunda gösterebileceği zorlukların üstesinden nasıl gelinebileceği, bu komisyonlarda ayrıntılı bir biçimde tartışılmalıdır. İllerde oluşturulacak komisyonların cezaevi savcıları ile görüşülerek, mahkumların cezaevinde de düzenli bir tedavi bakımdan geçirilmesini sağlamak, belki de açlık grevinin yol açacağı ölümlerden ve kalıcı sakatlıklardan kişiyi kısmen koruyabilecektir."



SA(AŞ/OA/BT)