Mersin Heyeti’nde Vali Güzeloğlu'nun yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Faik Burakgazi, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, İl Genel Meclis Başkanı Halil Ünal ile Mersin Liman yetkilileri yer alıyor.

MTSO'dan yapılan açıklamaya göre Hürmüzgan Valisi Azizi ilk kez bir Türk Heyeti’nin Hürmüzgan’ı ve İran’ın en büyük liman kenti olan Bander Abbas’ı ziyaret ettiğini ve bu ziyaretten çok memnun olduklarını dile getirdi. Hürmüzgan Valisi Azizi ile yapılan toplantıya Eyaletin tüm kurumlarının üst düzey yetkilileri katılırken, Mersin ve Hürmüzgan arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini içeren bir iyi niyet protokolü imzalandı. İran ihracatının yüzde 65’inin yapıldığı Bander Abbas kenti İran’ın en büyük ve stratejik limanına sahip olarak biliniyor.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada bu ziyaretin sadece Mersin’in değil Türkiye’nin bu bölgeye resmi anlamda gerçekleştirdiği ilk ziyaret olduğunu ve bunun Türkiye İran ilişkilerinde önemli bir kapı açtığını ifade ederek şunları söyledi:

"Dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi olan Türkiye’nin komşularıyla daha çok bir araya gelmesi gerekiyor. Gelecekte kardeş kent olarak görmek istediğimiz Hürmüzgan ve Mersin sadece bu kentlerin değil, iki ülkenin ticari ve kültürel alışverişinin başlamasına da vesile olacaktır."

Aynı gün gerçekleştirilen her iki kentin Ticaret ve Sanayi Odalarının yaptığı toplantıda kentlerin ekonomik potansiyelleri anlatıldı ve işbirliği yapılabilecek sektörler masaya yatırıldı. Ayrıca, toplantıda karşılıklı ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için acilen bir çalışma gurubu oluşturuldu. MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi ve MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un temsil ettiği Heyet toplantıda Mersin’in ekonomisini anlattı. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin’in güçlü bir sanayisi olduğunu, dünya standartlarında üretim yaptıklarını, tarımda ve diğer sektörlerdeki tecrübelerini paylaşmak istediklerini söyledi.

Mersin Heyeti’nin Bander Abbas’tan başlayan ziyareti, Tahran’daki Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İran Yatırım Ajansı ziyaretleri ve İran Ticaret Sanayi ve Maden Odaları Birliği’nde yapılacak toplantı ve firmalar arası ikili görüşmelerin ardından Tebriz temasları ile devam edecek. Özellikle İran’ın en önemli sanayi ve ticaret bölgesi olan ve Hürmüz Boğazı gibi stratejik bir konumu olan Hürmüzgan Eyaleti ve Bander Abbas kenti temasları hem İran basını hem de İranlı yetkililer tarafından ilgiyle karşılandı.