Mersin Tuncelililer Derneği üyesi yaklaşık 200 kişi, Atatürk Caddesi'nde bir araya gelip, 4 Mayıs 1937 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Dersim'de 'Tedip ve Tenkil Harekatı' adı altında başlatılan harekatta hayatını kaybedenleri andı. Sendikalar, çeşitli sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcilerinin de destek verdiği eylemde, Alevi vatandaşlar Dersim'in simge isimlerinden Seyit Rıza'nın fotoğraflarını taşıyarak, "Dersim halkı özgürdür, özgür kalacak", "Katil Devlet hesap verecek", "Munzur özgürdür, özgür akacak" sloganları attı.

DERSİM HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

Grup adına açıklama yapan Mersin Tuncelililer Derneği Genel Sekreteri Celal Temiz, o dönemin Bakanlar Kurulu'nda alınan kararın sonuçlarının trajedi olduğunu söyledi. Celal Temiz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dersim halkından özür dilediği açıklamasından bu yana somut bir adım atılmadığını öne sürüp, TBMM'de kurulan Dilekçe Komisyonu'nun talepleri karşılamaktan uzak olduğunu savundu. Tam yetkili Dersim Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen Temiz, "Dersim'de binlerce masumu katleden kimselerin bir kahraman gibi hava limanlarına, kışlalara, cadde ve sokaklara verilen isimlerini kaldırmak çok mu zor. Bu basit adımı atmak için neyi bekliyorsunuz?" diye sordu.

KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRI 

CHP ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na çağrı yapan Temiz, şunları söyledi:

"Cumhuriyet tarihinin bütün insanlık dışı uygulamalarının ardında tek partili iktidarın politikaları yer almaktadır. Bu gerçeği görerek partinizin politikaları ve katliamdaki rolüyle açıkça ve cesurca yüzleşin ve bunun gereklerini yerine getirin. Biz buradan taleplerimizi tekrar sıralıyoruz. Dersim ismi iade edilsin. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın. Dillerimiz ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük istiyoruz. Erzincan il sınırı içerisinde yer alan köylerden toplanarak Zinigediği'nde katledilen 100 kadar Dersimli mağdurun kemiklerinin DNA testiyle tespit ederek, tek tek ve Alevi inancımıza göre törenlerele yeniden defnedilmeleri sağlanmalıdır"