Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çiftlik Köy Kampusu Uğur Oral Kültür Merkezi'nde başlayan sempozyuma MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci, KKTC Mersin Konsolosu Zahide Erdem, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Harun Arıkan katıldı. Mersin Üniversitesi Oda Orkestrası'nın mini konserinin ardından sempozyumun açış konuşmasını yapan Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmet Göksan, Kıbrıs adasının bilinen 9 bin yılık tarihi boyunca, sürekli değerli bir konumda görüldüğünü belirterek, "Bölgenin ötesinde dünyaya egemen olmak isteyen büyük güçlerin stratejik önemi olan bu adaya sahip olmak istemelerinin temellinde de bu olgu yatıyor. Doğu Akdeniz'de yüzer bir gemi görünümündeki bu ada iki ulusun uzantıları olan Türklerle Rumların vatanıdır" dedi.

Kıbrıs adasına egemen olma isteğinin altında yatan en büyük nedeninin çevresinde bulunan yeraltı zenginlikleri olduğunu anlatan Göksan, "Bu zenginliklere Rumların tek başına sahip olmak istemeleri yürürlükte olan uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır. Adada egemen bir unsun olan Türklerin de eşit düzeyde haklarının olduğunun bilinmesi gerekiyor. Uzun süredir uluslararası toplumun gözetiminde yapılan çözüme ilişkin görüşmelerde ne yazık ki sonuç alınmamıştır. Kıbrıs Türklerine halen uygulanmakta olan ambargoların yasal bir dayanağının olmadığını kaydetmek istiyoruz. Bu uygulamaları da ekonomik soykırım olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci, Kıbrıs sorunun yıllardır uluslararası arenada çözüm bulamadığına dikkat çekti. MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ise, Kıbrıs sorununun çözümü noktasında yapılacak akademik çalışmalara ve bilimsel temelli çözümlere işaret etti. Aydın, sempozyumun öncelikli amacını uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk ve tarih disiplinlerinin Kıbrıs için gerçekçi ve sürdürülebilir bir çözümün oluşturulabilmesi için akademik katılımın sağlanması olarak açıkladı. Rektör Aydın, sadece Türk kamuoyuna değil, uluslararası kamuoyuna ve ilgili taraflarca konunun tekrar hatırlatılmasında yarar gördüklerini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından BM Anlaşma Komisyonu'nda yer alan, aynı zamanda KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun özel temsilciliğini yapmış olan Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kudret Özersay, müzakere süreçlerini anlattı.

Sempozyum sunumlarla 3 gün sürecek.