19 Mayıs kutlamaları Tevfik Sırrı Gür Stadı önünde düzenlenen yürüyüşle başladı. Yürüyüşe Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, MHP Milletvekili Ali Öz, Ak Parti milletvekilleri Münnever Ökten, Nebi Bozkurt, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan öğrenciler ve yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Yaklaşık bir kilometrelik güzergahta gerçekleşen yürüyüş Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Alana girildikten sonra Bakan Çağlayan ve beraberindekiler Kültür Merkezi Şeref Salonu'na geçerek şeref defterini imzaladı.

Bu sırada CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, Atatürk Anıtı'nın arkasında yerde duran çelenkleri fark edince tepki gösterdi. Çelenkleri yerden kaldıran Atıcı, "Burada 19 Mayıs kutlamalarının gerçek yüzünü görüyorsunuz. Her şey Atatürk'ün, Cumhuriyetin izlerini silmeye yönelik bir hareket. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin, Büyükşehir Belediyesi'nin, diğer kurumların çelenkleri yerle atılmış. Niye? Hiçbir zaman böyle olmadı. Ama merkezi hükmet 19 Mayıs kutlamalarını protokol seviyesine düşürünce iş bu hale geldi. Bunlar sadece 19 Mayıs'ta değil, bunlar Cumhuriyet ile hesaplaşma işidir. Bu gün Atatürk Anıtı'na vali çelenk koymadı. Türkiye'nin hiçbir yerinde de konulmadı" dedi.

Bakan Çağlayan, çelenklerin anıtın arkasına atılmasıyla ilgili bir soruya, "Çelenklerin ne olduğunu nasıl olduğunu bilmiyorum. Ama 19 Mayıs'ın nasıl kutlanacağı tamamıyla belirlenmiştir, yönetmenliği verilmiştir. 19 Mayıs'ı tüm siyasi partiler, CHP, MHP Milletvekilleri, belediye başkanları, hangi siyasi partiden olursa olsun Valimiz, Garnizon Komutanlarımız bütün askeri ve mülki erkanla beraber, birlikte kutladık. Polis kayıtlarına göre burada 20 binden fazla katılımcı var" diye konuştu.

Bu arada Cumhuriyet Alanı'ndaki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, çeşitli gösterileriyle son buldu.

Öte yandan Erdemli ilçesinde 19 Mayıs Atatürk'ü Anam, Gençlik ve Spor Bayramı resmi kutlamasının ardından, CHP İlçe Başkanlığı tarafından Atatürk büstüne çelenk konulup, alternatif kutlama yapıldı.


ME,Mİ(BK/AAA)(FOTOĞRALI)