CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve İl Başkanı Yılmaz Şanlı, il binasında düzenledikleri basın toplantısında, Mersin Valiliği’nin, yarın yapacakları alternatif 19 Mayıs kutlamalarına izin vermediğini açıkladılar. Milletvekili Atıcı, kutlamalara izin verilmemesine çok sert tepki gösterdi. CHP İl Başkanı Şanlı, yaptığı basın açıklamasında, AK Parti Hükümeti’nin 'Ulusal ve Resmi Bayramlar İle Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikler sonucunda, Mersin Valiliği’nin düşük profilli bir bayram kutlaması hazırlaması nedeniyle alternatif bir 19 Mayıs kutlaması yapacaklarını duyurduğunu anımsattı. 

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü’nden bir yazıyla, yarın Mersin’deki Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtının bulunduğu Cumhuriyet Alanı’na çelenk sunmanın, saygı duruşunda bulunmanın ve İstiklal Marşı okumanın yeni yönetmeliğe uygun olmadığı ve bu programı yapamayacaklarının kendisine tebliğ edildiğini anlatan Şanlı, konuyu telefonla Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na aktardığını belirterek, “Sayın Valim, ‘Olmaz öyle şey, yarın mutlaka bir şeyler yaparız. Bu kutlamayı, çelenk koymayı sağlarız’ dedi. Ama Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Mersin Vali Yardımcısının, gönderdiği yazıyla bu çelenk koymanın mümkün olmadığını bildirmesi bizi çok derinden üzmüştür. Biz yarın Cumhuriyet Alanı’na gidip çelengimizi de koyacağız, kutlamamamız da yapacağız. Tüm Mersinlileri, cumhuriyet sevdalılarını, demokrasi, özgürlük isteyenleri yarın saat 12.30’da Cumhuriyet Alanı’na bekliyoruz” diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise kutlamaya izin verilmemesine çok sert tepki gösterdi. böyle bir konuda basının karşısına çıkmaktan utandığını, memleketin düştüğü durumdan dolayı da üzgün olduğunu söyleyen Atıcı, “Aslında utanması gereken AKP iktidarıdır, şu anda memleketi yöneten hükümettir. Öyle bir duruma getirdiler ki memleketi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın kutlamak için izin istiyoruz, bize izin vermiyorlar. Ben buradan AKP hükümetini bütün halkımıza şikayet ediyorum” dedi.

Mersin Valiliği’nin CHP İl Başkanlığı’na tebliğ ettiği resmi yazıyı okuyan Atıcı, “Yazıda, ‘Başvurunuz üzerine ilgi sayılı yazı ile valiliğimize bildirimde bulunarak düzenlemeyi düşündüğünüz çelenk sunumu ve diğer etkinliklerin düzenlenmesi mümkün görülmemektedir’ deniyor. Neye dayanarak diyor, dayandırdığı ilgideki b ve c bentlerinde AKP’nin çıkardığı yönetmelik. Islak imza vali yardımcısına ait. Ben buradaki valiyi, vali yardımcısını suçlamam. Sonuçta, merkezi hükümet nasıl bir yönetmelik çıkarır, nasıl bir tasarrufta bulunursa onlar da bunu burada uygulamak zorundalar. Kimisi zevkle uygular, kimisi kederle kerhen uygular, bunu da halkımızın takdirine bırakıyorum. Türkiye’de bazı valiler kraldan çok kralcı olup bu yönetmeliği zevkle uygulamaktadırlar. Bazı valiler de kerhen uygulamaktadırlar. Bunları halkımız çok güzel görüyor. Ama bu ülkede hiç kimse bizim ulusal bayramlarımızı kutlamamıza engel olamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Mersin Valisi’nin düşürüldüğü durumun daha vahim olduğunu dile getiren Atıcı, şöyle devam etti: "Mersin Valisi’ni aradı Sayın İl Başkanımız. Mersin Valisi de diyor ki, ‘Olur mu öyle şey, çelenk koymayı engellemeyiz. Sabah gidin siz çelenginizi koyun’. Bakın bir koskoca valiyi bu hükümet ne duruma düşürüyor. Bir yandan resmi yazı yazıyor ‘hayır kutlayamazsınız, çelenk de koyamazsınız, Atatürk Anıtı’nda 19 Mayıs’ı kutlayamazsınız’ diyor. Bir yandan da telefonda, ‘Olur mu öyle şey, kutlayın tabi ki, kim sizi engelleyecek’ diyor. Standarda bakar mısınız?”

Yenişehir Kaymakamlığı’nın da imzasız resmi bir yazıyla CHP Yenişehir İlçe Başkanlığı’nın fener alayı düzenlemesine izin vermediğini dile getiren Atıcı, şunları söyledi: “İmza yok, Yenişehir Kaymakamı yok, vekaleten Mezitli Kaymakamı bakıyor, o da imza etmeden bu yazıyı bize elden veriyor. Böyle bir duruma düşürülen bir ülkede, hiç kimsenin endişesi olmasın, son CHP’li kalana, son vatandaş, son yurtsever kalana kadar bu mücadele sürecek. Bu ülkeyi biz kolay bulmadık, bu ülkeyi biz sokaktan toplamadık. Bu ülke Atatürk’ün, silah arkadaşlarının ve şehitlerinin kanıyla alındı, onların sayesinde alındı. Hükümetler gelip geçicidir. Bugün AKP hükümeti var, yarın yerinde yeller esecek. Ama kimse bizim ulusal bayramlarımıza dokunamayacak.”

Yarın Valiliğin düzenleyeceği etkinlikte de en önde olacağını bildiren Atıcı, tüm Mersinlileri CHP’nin kutlamalarına davet ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Valiliğin saat 09.00’da düzenlediği Gençlik Yürüyüşü’nde en önde olacağız. Geleceğiz aslanlar gibi il binamızın önünde etkinliklerimizi yapacağız. Sonra yürüyeceğiz Atatürk’e saygı duruşunda bulunacağız, manevi huzurunda, çelengimizi de koyacağız, vazifemizi de yapacağız. Etkinliklerin en başında ben olacağım, bu yazıya göre eğer birini almak istiyorsanız buyurun beni alın. Hiç kimsenin endişesi olmasın, bu ülkeyi hiç kimseye bırakmayacağız.”



Mİ (MK/RT)