Geçtiğimiz günlerde Başköy’e giderek mermer ocaklarının su kaynakları ve doğada kirlilik yarattığı iddialarıyla ilgili inceleme yapan ve köy halkının sıkıntılarını dinleyen Turhan Tayan, konuyu TBMM’ye taşıyarak ilgili bakanlıklara soru önergesi verdi. Bursa’da başta Orhaneli İlçesi olmak üzere Mustafakemalpaşa, Nilüfer ve dağ yöresindeki ilçelerde mermer ve taş ocaklarının hayati sorunlara sebep olduğunu söyleyen Tayan, bu ocakların içme suyunu kirletmesi ile ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a, tarım arazilerine verdiği zararı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e ve doğada oluşan zararla ilgili olarak da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a 3 ayrı önerge sundu.

'BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI'

Yerinde incelenmeden, çevre koşulları dikkate alınmadan, Ankara’dan harita üzerinden verilen ruhsatların, köylülerin yaşama haklarını ve şartlarını ortadan kaldırdığını öne süren Tayan, şöyle dedi:

"Sondaj ve mermer ocağı faaliyetleri ile su kaynakları kaybolmakta, mermer tozu ile kirlenmekte ve köylüler hem içme suyundan, hem de sulama suyundan mahrum kalmaktadır. Köyler ve köylüler sorunlarını anlatacak merci bulamamaktadır. Yerel yöneticiler 'Ne yapalım Ankara ruhsat vermiş' diyerek yüzyıllarca oturdukları köyün haklarını savunamamaktadırlar. Başköy çevresindeki Ortaköy, Süleymanbey köyleri ile birlikte mevcut mermer ocaklarından hayati ölçüde zarar görmektedir."

Önergesinde köylülerin ruhsat alanlarında hayvan otlatamadığını, mermer tozundan kirlenen su ile tarım arazilerinin sulanamadığını ve evlerden akan suyun içilemediğini kaydeden Tayan, konunun bir an önce yetkililer tarafından yerinde incelenerek, gerekli önlemlerin alınmasını istedi,

VALİLİK: İKİNCİ KAYNAKTA KİRLENME VAR 

Turan Tayan’ın soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıdığı Başköy’deki sorunla ilgili Bursa Valiliği de bugün yazılı açıklama yaptı. Konunun valiliğinin yakın gündeminde olduğunu kaydeden Vali Şahabettin Harput, Başköy’de iki su kaynağı bulunduğunu birinin temiz ve düzenli olduğunu, ancak yaz mevsiminde azalarak vatandaşların ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığını söyledi. Mevsim itibarıyla bu kaynağın su ihtiyacını karşıladığının altını çizen Vali Harput, şöyle devam etti:

"Ancak yaz sezonu için bu azalan suyun yerine vatandaşlarımızın şikayet ettiği diğer suyu kullandıklarını biliyoruz. Diğer suyun ise yöredeki madenler ya da taş ocakları marifeti ile kirlendiği vatandaşımız tarafından iddia edilmektedir. Konu tarafımızdan Özel İdare Genel Sekreterliği marifeti ile teknik elemanlarca araştırılmıştır. Gerçekten ikinci kaynağın, o bölgedeki değişik nedenlerle kirlendiği ve içme suyu olarak kullanmasında problem olduğu ortaya çıkmıştır."

'ANKARA'DAN GELEN EKİP İNCELEME YAPTI'

Valilik olarak bunun araştırmasını yaptıklarını belirten Vali Harput, Valilik ve İl Özel İdare Genel Sekreterliği olarak Ankara’dan 4 kişilik bir uzman ekip çağırdıklarını kaydederek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ekipler geldiler. Bölgede inceleme yaptılar. Bu incelemenin sonunda raporlarını hazırladılar. Hazırladıkları raporda eğer söz konusu taş ocağının içme suyu kaynağını kirlettiği, tehdit ettiği şeklinde rapor gelir ise, bu defa taş ocağı ile alakalı hukuki bir değerlendirme yapmak durumundayız. Henüz Ankara’dan gelen ekibin raporu bize ulaşmamıştır. Muhtemelen bu günlerde söz konusu rapor bize ulaştığında, rapora göre taş ocağı ile alakalı vereceğimiz karar da netleşecek ve ona göre o köyle ilgili sorunun üzerine gideceğiz."

Vali Harput, vatandaşların müsterih olmalarını da isteyerek, "Yasalar çerçevesinde, Hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne ise yapılacak ve vatandaşlarımız mağdur edilmeyecektir" dedi.



NG(FK/COŞ)