Tramertaş mermer fabrikası, kentte bir ilke imza atarak kadın işçi çalıştırmaya başladı. Fabrikaya 15 kadın işçi alındı. Genellikle erkeklerin çalıştığı mermer sektörüne giren kadınlar mermer dizme, yıkama, paketleme, ayıklama ve  temizleme gibi alanlarda erkeklerle beraber çalışmaya başladı. Başlarında baretleri, ellerinde eldivenleri ile çalışan kadınlar, işlerinin ağır ve zor yönlerinin olduğunu ancak alıştıklarını belirterek, dışarıdan yaptıkları işin çok zor gözüktüğünü ancak göründüğü kadar zor olmadığını söylediler.

GÜCÜMÜZ YEKTTİĞİ KADAR

Mermer fabrikasında çalışan kadınlardan 4 çocuk annesi Güler Yıldırım, "Mermer sektörünün ağır ve zor yönleri var ancak çalışmaya ihtiyacımız olduğu için mecburuz. Göründüğü kadar zor değil bence. Gücümüz yettiği kadar çalışıyoruz. Gücümüzün yetmediği ve dayanamadığımız yerlerde erkek arkadaşlarımız yardımcı oluyor" dedi.

SEVEREK YAPIYORUZ

1,5 yıldır mermer işinde çalıştığını belirten 3 çocuk annesi Yeter Aktaş ise, "Bayanlara burada çok ağır işler vermiyorlar. Ancak elbeteki emek istiyor. Bu iş erkek işi . Bazen ağır geliyor ancak mecburen çalışıyoruz. Alıştık bu işe ve severek yapıyoruz. Erkek arkadaşlarımızın da bize yaklaşımı çok güzel oldu. Onlardan da destek gördük" diye konuştu.

ERKEKLER İÇİN OLUMLU

Fabrikadaki erkek işçiler ise kadın işçilerle uyum içinde çalıştıklarını ve çok iyi anlaştıklarını ifade etti. Mermer işini kadınların da yapabilmesinden dolayı gurur duyduklarını belirten erkek işçiler, kadınların mermer fabrikasında çalışmaya başlamasının erkeklerin davranışlarında da olumlu etki yaptığını artık konuşmalarında ve davranışlarında daha dikkatli davrandıklarını söyledi. 
ÖRNEK OLMAK İSTEDİK
Fabrika müdürü Nafiz Kazak ise kentte kimsenin bu sektörde kadın çalıştırmak istemediğini, kendilerinin bu bakımdan ilk olmak istediklerini anlattı. Kazak, "Başka illerde bayanlar ağırlıklı olarak çalışıyor ancak Sivas'ta kimse bayanları çalıştırmak istemiyor. Biz örnek olmak ve ilk olmak istedik. Bayanları çalıştırıyoruz ve devam edeceğiz. Kadınlar iş verildiği zaman erkelerden daha güzel ve problemsiz çalışıyorlar" dedi.

Fabrikayı ziyaret eden Vali Ali Kolat da cesaretlerinden dolayı kadın işçileri tebrik etti.
 
HÖ(EA/AK)