"AÇIKLANAN VERİLER UYGULADIĞIMIZ POLİTİKALARIN AMACINA ULAŞTIĞINI GÖSTERİYOR"


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Son dönemde açıklanan veriler, uyguladığımız politikaların büyük ölçüde amacına ulaştığını gösteriyor. Büyüme kompozisyonu giderek daha sağıklı bir görünüme kavuşurken ekonomideki dengelenme süreci devam ediyor. Cari işlemler dengesindeki iyileşme sürerken net ihracatın büyümeye katkısı belirgin bir şekilde artıyor. Makro finansal risklerin azaltılması konusunda arzu edilen sonuçları almaya başladıktan sonra Ekim 2011 döneminden itibaren fiyat istikrarına odaklandık. Bu doğrultuda faiz koridorunu yukarı yönlü genişleterek etkin likidite operasyonlarıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirdik. 2012 yılının ortalarına kadar risk iştahındaki dalgalanmalar ve enflasyon görünümdeki yukarı riskler nedeniyle belli aralıklarla ek parasal sıkılaştırmaya gittik. Bu dönemde faiz koridorunun üst sınırını yüksek seviyelerde tutarak yukarı yönlü sıkılaştırma esnekliğini koruduk. Bu duruşun arz yönlü olumsuz etkilerin belirginleştiği ve enflasyonun çift hanelere çıktığı bir ortamda orta vadeli beklentilerin bozulmasını engellediğini görüyoruz. 2012 yılının ortalarından itibaren ise, para politikasını daha destekleyici bir konuma getirdik" dedi.


"TEMEL ENFLASYON GÖSTERGELERİNDEKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR"


Başçı, 2012'nin 3. çeyreğinde enflasyonun Eylül ayı itibariyle yüzde 9,2 seviyesine yükselerek Temmuz ayı enflasyon raporunda sunulan tahminlerin bir miktar üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Enflasyonun öngörülenden yüksek gerçekleşmesinde yakın dönemde gözlenen petrol ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışlarla, kamu fiyat ayarlamalarının belirleyici olduğunu söyleyen Erdem Başçı, "Çekirdek enflasyon göstergeleri ise, öngördüğümüz gibi sene başından itibaren aşağı yönlü eğilimini sürdürüyor. Döviz kuru ve ithalat fiyatlarında geçtiğimiz yıl gözlenen hareketlerin birikimli etkilerinin giderek azalması ve iç talepte süregelen yavaşlama sonucunda temel mal fiyatlarının yıllık artış oranı gerilemeye devam ediyor. Hizmet fiyatlarının ise ılımlı seyrini koruduğunu görüyoruz. Bu gelişmeler çerçevesinde temel enflasyon göstergelerindeki düşüş devam ediyor" dedi.


Başçı, "Yakın dönemdeki kredi gelişmelerini ve yıl ortasından itibaren uyguladığımız destekleyici para politikasının gecikmeli etkilerini gözönüne aldığımızda önümüzdeki dönemde tüketim talebinin artış göstermesini bekliyoruz. Yatırım eğiliminin ise küresel belirsizlikler nedeniyle daha gecikmeli olarak toparlanacağını tahmin ediyoruz. Yılın 3. çeyreğinde dış talep de iç talep gibi yavaşlamaya devam etti. Temmuz enflasyon raporunu yayınladığımız günden bugüne dış talep görünümünü öngörülerden daha zayıf olarak izledik. Yılın 3. çeyreğinde küresel büyüme tahminlerinde yapılan aşağı yönlü güncellemeler ihracat ağırlıklı küresel büyüme endeksi için daha düşük seviyelere işaret ediyor. Özellikle Euro bölgesine dair büyüme görünümümün zayıf seyri dış talebimizi sınırlıyor. Bununla birlikte pazar ve ürün çeşitlendirmesinin katkısıyla önümüzdeki dönemde ihracatın göreli olarak olumlu seyrini koruyacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.


"ENFLASYON 2012'DE YÜZDE 6,9 - 7,9 ARASINDA, 2013'TE İSE, YÜZDE 3,8 - 6,8 ARALIĞINDA YER ALIYOR"


Başçı, MB'nin 2012 ve 2013 yılına ilişkin enflasyon tahminlerini de açıkladı. Başçı, "Tahminlerimizi oluştururken para politikamızın temkinli ve esnek duruşunu koruyacağını, kredilerin büyüme oranının ise yüzde 14 civarında seyredeceğini varsaydık. Bu çeçevede enflasyonun 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 7,4 olmak üzere yüzde 6,9 ile yüzde 7,9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2013 yıl sonu tahminimiz ise, orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere, yüzde 3,8 ile yüzde 6,8 aralığında yer alıyor. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Özetle temelde enerji fiyatlarındaki ayarlamalara bağlı olarak 2012 yıl sonu enflasyon tahminizi 1,2 puan yukarı yönde güncelleyerek, yüzde 7,4'e yükselttik" dedi.


Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Güncellediğimiz tahminler yılın son çeyreğinde yönetilen, yönlendirilen ürünlerdeki fiyat ve vergi ayarlamalarına rağmen enflasyonda belirgin bir düşüş olacağını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde ılımlı iç talep koşullarının enerji fiyatlarındaki artışların ikincil etkilerini sınırlayacağını ve çekirdek enflasyon göstergelerinin kademeli olarak düşüşünü sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Bu çerçevede, enflasyonun 2013 yılı sonunda yüzde 5 hedefine yakın gerçekleşeceğini öngörüyoruz" diye konuştu. Başçı, "Önümüzdeki dönemde de Merkez Bankası alacağı tedbirlerle finansal istikrara katkı yapmaya devam edecektir. Fiyat istikrarı ise öncelikli amaç olmayı sürdürecektir" dedi.


"TEK HANEYE GELMEK BİZE YETMEZ"


Başçı daha sonra gazetecilerin ekonomiyle ilgili sorularını yanıtladı. "Merkez Bankası enflasyon konusunda kararlı" diyen Başçı, "Bu bize yetmez. Tek haneye gelmek bize yetmez. Bizim enflasyonu yüzde 5'e indirmemiz laızm. Bu kararlılık mesajını vereceğiz. Bunun zaman içerisinde olacağı mesajını vereceğiz. Bunu göstereceğiz. Enflasyonun düştüğünü göstereceğiz. Herkes enflasyonun düştüğünü yaşayarak görecek. Görerek inanacak. Onun dışında herhangi bir eşik düşünmüyoruz. Neden 5 hedeflemiyorsunuz 4 hedeflemiyorsunuz diye tartışılabilir. Bunu daha ileri bir zamanda tartışırız. Önce 5'i bir gösterelim. Bakın 5'i yapabiliyoruz. Herkes de daha mutlu olur 5 olduğu zaman. Pek çok da olumlu etkisi var. Bunu herkes görsün. Memnun kalsın. Daha sonra 4'ü hedef olarak tartışmaya açabiliriz" dedi. Başçı, "2012 yılında Merkez Bankası'nın öngörülebilirliğinin bu zor küresel koşullarda arttığını düşünüyoruz. 2013 yılında esnekliği büyük ölçüde koruyarak, öngörülebilirliği daha da artırmayı düşünüyoruz. Öngörülebilirliğin bir unsuru da attığınız adımların büyüklüğü. 2013 yılında daha küçük adımlarla hareket edeceğiz" dedi.


"Bizim adımlarımız ölçülü ve küçük adımlar olacak" diyen Başçı, bunun da öngörülebilirliği destekleyeceğini belirtti. Büyüme için fiyat istikrarı istediklerini belirten Başkan Erdem Başçı, bunu zaman zaman hatırlattıklarını ve hala fiyat istikrarına gelemediklerini söyledi. Başçı "Daha yolumuz var. 9'dayız. 5'e geleceğiz. O yüzden bu konuda bir konsensus oluşması lazım. Herkesin Türkiye'de enflasyonun düşmesini istemesi lazım" diye konuştu.


MERKEZ BANKASI'NA ELEŞTRİLERE CEVAP


Hükümetten Merkez Bankası'na yöneltilen ekonomiyi soğuttuğu eleştirileriyle ilgili de konuşan Başçı, "Biz ona dengelenme diyoruz. Dengelenme deyince daha hoş oluyor. Dengelenmeyi biz tek başımıza yapamazdık yapmadık da. Dengelenmeyi Maliye Bakanlığı ve BDDK'nın aldığı tedbirlerle sağlamaya başladık. Burada bir başarı hikayesi var" dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan 'ın Merkez Bankası'nın bildiğini okuduğu konusundaki eleştirilerine de cevap veren Başçı, "Merkez Bankası kanunla kendisine verilen görev çerçevesinde sadece ekonomik verilere bakarak görevini yapar " diye konuştu.