Bulgaristan’ın Harmanlı Kasabası yakınlarındaki İvanova Barajı'nın dün çökmesi sonucu çevresindeki 3 köyün sular altında kalması ve 8 kişinin ölmesinin ardından, suların ulaştığı Edirne'ye ulaşması halinde büyük felaket yaşanacağı endişesi yaşandı. Bulgaristan Çevre ve Sular Bakanlığı, ülke genelindeki Studen Kladenets, İvaylovgrad, Borovitsa, Kamçiya, Yasna Polyana, Yovkovtsi barajlarının taştığını açıkladı. Bulgaristan'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali, doğal felaket bölgesi ilan edildi.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN UYARILDI

Arda Nehri üzerinde bulunan İvaylovgrad ve Studen Kladenets barajlarında su seviyesinin tehlike sınırına yükselmesi üzerine Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Türk ve Yunan makamlarını olası su baskınlarına karşı uyardı. Bulgaristan'ın güneyinde nehir kıyılarında bulunan yerleşim yerleri boşaltıldı.

MERİÇ VE TUNCA BİRLEŞTİ

Edirne’de Yunanistan’a açılan Pazarkule Gümrük Kapısı’ndan sonra birbirine paralel akan Meriç ve Tunca nehirleri yataklarından çıkarak taştı. Tunca ve Meriç tek nehir gibi akmaya başladı. Gecede itibaren su seviyesinin yükselmesi sonucu nehirlerin kenarında yer alan 54'üncü Mekanize Tugay Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Trakya Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir un fabrikası sular altında kaldı.

Yunanistan sınırındaki 10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi’ne geçisi sağlayan Tunca Nehri üzerindeki köprünün giriş bölümü sular altında kaldı. Taşkın sonucu Kasımpaşa Camisi de sular altında kaldı.

Meriç Nehri'nde debinin 1800 metreküpe kadar çıkmasından ve büyük facia yaşanmasından korkulurken sabah saatlerinde debinin 1300 metreküpe ulaştı. Taşkın bölgede günlük yaşamı aksatırken, korkulan facia olmadı.

YABAN ÖRDEKLERİNİN KEYFİ

Taşkın nedeniyle Edirneliler sabah erken saatlerden itibaren Tunca ve Meriç Nehri’nin kenarına akın etti. Cep telefonları ve fotoğraf makineleri ile nehirleri görüntüleyen Edirneliler, suda yüzen yüzlerce yaban ördeği sürpriziyle karşılaştı.

KAPIKULE KAPALI

Bulgaristan’ın Kaptan Andreova Gümrük Kapısı’nın çıkışında Meriç Nehri’nin taşması sonucu, suların uluslararası E-80 karayolunun üzerinden akması nedeniyle dün saat 14.00’ten bu yana Kapıkule otomobil, otobüs ve TIR trafiğine kapatıldı. Bu nedenle yurtdışına çıkacak araçlar Hamzabeyli Gümrük Kapısı’na yönlendiriliyor.

VALİNİN AÇIKLAMASI

Edirne Valisi Gökhan Sözer, nehirlerdeki taşkın tehdidinin devam ettiğini belirterek Meriç Nehri'nin debisinin 1300 metreküpe Arda Nehri'nin debisinin 480 metreküpe ulaştığını, Tunca Nehri'nin debisinin ise sabitlendiğini söyledi.

Önlem olarak nehir çevresindeki işyerleri, restoranlar, çay bahçeleri, hayvan barınaklarının tahliye edildiğini belirten Vali Sözer, "Sabaha kadar tüm görevli arkadaşlar, sağlık, güvenlik, kurtarma ekipleri hazır bulundu. Teyakkuz devam ediyor" dedi.