Bulgaristan’ın Harmanlı Kasabası yakınlarındaki Ivanova Barajı'nın geçen pazartesi günü çökmesi sonucu suyun ulaştığı Meriç ve Tunca nehirleri normale dönüyor. Bir günde yaklaşık 300 metreküp/saniye debileri düşen nehirlerin yüzeyi sıfırın altında 13 dereceye inen hava soğukluğu nedeniyle dondu. Nehir kenarları da buz pistine döndü. Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’nde taşkın sularının bulunduğu alanlar, nehir kenarlarındaki sosyal tesisler tamamen buz tuttu.

Suların çekilmesinin ardından Meriç ve Tunca köprülerinde trafik akışı normale dönerken, Sarayiçi’ndeki buz tutan Fatih ve Kanunu Köprüleri ise halen trafiğe kapalı tutuluyor. Dün hava sıcaklığının sıfırın altında 10 derece olduğu kentte bugün ise hava sıcaklığı sıfırın altında 13’e kadar düştü. Tunca ve Meriç Nehri’nin ise kıyı kesimleri ile taşan nehir sularının yayıldığı tarım alanları soğuk hava nedeniyle dondu, çevresi ise buz tuttu.

SINIRLAR KAPILARI AÇILDI

Bulgaristan’ın Kaptan Andreova Gümrük Kapısı’nın çıkışında Meriç Nehri’nin taşması sonucu suların uluslararası E-80 karayolunun üzerinden akması nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı geçen pazartesi günü geçişlere kapanmıştı. Bulgaristan’da da suların çekilmesiyle Bulgar gümrüğü alımlara başladı.

'YENİDEN TAŞKIN OLABİLİR'

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, sular çekilmeden hasar tespiti yapmasının mümkün olmadığını ifade etti. Yorulmaz, "Edirne çiftçisi nehir taşkınlarıyla yaşamayı öğrendi. Taşkın ve soğuk hava nedeniyle buğday ve arpalar büyük zarar gördü. Ama bu taşkınların arkası gelecek. Toprak yağmur ve kar nedeniyle doyum noktasına ulaştı. Bulgaristan’daki karların erimesiyle yeniden bir taşkın olabilir. Herkesin tedbirli olması lazım" diye konuştu.

EDİRNE ÜÇ GÜN KARLI

Son iki haftadır Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisinde olan Edirne’de önümüzdeki 3 günün kar yağışlı olacağını belirten Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların don olaylarına karşı dikkatli olmalarını istedi.



Eö,GB(LK/BT)