TBMM’de görülüşen yeni eğitim sistemi yasa tasarısını protesto etmek için Konak Meydanı’nda dün toplanan çeşitli sendika, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilere bağlı grupların yürüyüşüne, polis izin vermeyip çıkan arbede de basınçlı ve boyalı su ile biber gazı kullandı. Konak Meydanı’nı savaş alanına çeviren olayların ardından aynı gruplar eski Sümer Bank binası önünde bugün de toplandı. Sloganlar atan 2 bine yakın kişi İzmir Büyükşehir Belediyesi personel giriş kapısına kadar yürüdü. Burada kurulan platformda AK Part’nin yeni eğitim sisteminin yanısıra sağlık sistemi ve sendika düzenlemesi protesto edildi.

MİLLETVEKİLİNDEN EYLEMCİLERE DESTEK

Göstericilere destek vermek için gelen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, gruba seslendi. CHP’li Moroğlu, "Bizler mecliste ve sokakta halkla birlikte toplumun tepkisini ortaya koyuyoruz. Haksızlıklara karşı mücadele ediyoruz. Her zaman yanınızda olacağız. 399 yılı Belediye Başkanı’na layık görenler 4+4+4’ü de çıkartanlardır. Sizlere katkı için buradayım. Milletvekili arkadaşlarımız mücadelelerini TBMM çatısı altında devam ettiriyor. Sizlere selamlarını getirdim. Yanınızda olmaya devam edeceğiz" dedi.

SAĞLAM: İLLER ABLUKAYA ALINDI

Grup adına basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Ramiz Sağlam yaptı. Sağlam, '4+4+4' olarak bilinen İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Gördevlileri Sendikaları’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına karşı tepkilerinii demokratik meşru bir biçimde ifade edebilmek için Ankara’da yapacakları basın açıklamasının hukuk dışı biçimde engellenmek istendiğini söyledi.Sağlam, şöyle dedi:

"İçişleri Bakanlığı’nın dün yayınladığı genelge ile iller adeta polis ablukasına alındı. Arkadaşlarımızın illerden çıkışları engellenerek demokratik tepkimizi göstermemiz her türlü faşizan yöntem gösterilerek engelleniyor. Dün otobüslerimize keyfi olarak el konulmuştur. Ankara’ya gitme ısrarımız polisin gaz ve copuyla karşılık bulmuştur. Eylemlerimiz AKP’nin gerçek yüzünü bir kez daha ortaya çıkartmıştır."

YÜRÜYÜŞE GEÇTİLER

Konuşmaların ardından, Ankara’daki göstericilere bugün de müdahale edilmesi haberlerinin gelmesi üzerine İzmir’deki göstericiler, Halit Ziya Bulvarı’ndaki AK Parti İl Teşkilatı’nın bulunduğu binaya doğru yürümeye başladı. Bina önünde polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Binanın yakınında Ankara’da polisin müdahalesi protesto edildi, mücadelelerin hakların kazanılıncaya kadar devam edeceği dile getirildi. Eylemci grup,  dağıldı.



TY(TT/İD)